Ikea želi da gradi fabriku u Srbiji

Predsednik Uprave Ikee Mik El Ohlson dolazi sredinom oktobra u Beograd da sa premijerom Mirkom Cvetkovićem razgovara o uslovima za otvaranje fabrike u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2008.

09:58

Default images

Srpski premijer je najavio da „Ikea“ uskoro dolazi u Srbiju i da je zainteresovana da uloži u proizvodnju u našoj zemlji oko 1,1 milijardu evra, što bi omogućilo otvaranje 9.000 novih radnih mesta. Premijer je takođe najavio da će lično voditi pregovore sa predstavnicima „Ikee“ zbog značaja i visine te investicije.

Cvetković nije želeo da govori o detaljima pregovora pre no što sedne za sto sa Ohlsonom, ali kako se saznaje, tema razgovora biće uslovi za otvaranje fabrike i prodajnih centara koje traži ta svetski poznata kompanija, a za čiji dolazak se nadmeću mahom sve bivše republike SFRJ.

Ta kompanije godinama istražuje tržište u Hrvatskoj i BiH, gde je zainteresovana za materijal za proizvodnju - bukvu i hrast, ali ipak se, čini se, odlučila za Srbiju, gde traži izuzetnu poziciju u Beogradu ili njegovoj neposrednoj blizini, sa izlazom na autoput.

Poznato je da je „Ikea“ još pre 15 godina bila zainteresovana za širenje na Balkan, prepoznajući Srbiju kao primamljivu za investiranje. Odabrana je i lokacija između aerodroma u Batajnici i autoputa Beograd - Novi Sad.

Sada problem može da bude i činjenica da su primamljive lokacije kod Beograda mahom državno vlasništvo, sa mogućnošću zakupa na 99 godina, što je i inače mahom svim velikim investitorima barijera za ulazak u Srbiju. Iako je nova vlada najavila izmenu ovog zakona, pitanje je ima li „Ikea“, ili pak Beograd, vremena da čeka, ili će nove vlasti ponuditi specijalne uslove za dolazak ovako velike i značajne kompanije.

Druga tačka pregovora, prema našim saznanjima, biće dobavljači. Shodno svojoj poslovnoj politici, „Ikea“ zahteva da 50 odsto dobavljača za proizvodni program bude sa lokalnog tržišta, s tim što su njeni preduslovi za dobavljače niska cena i visoki kvalitet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: