I ova sezona izgubljena za Prokop?

Vlada Srbije nije dala saglasnost na martovski ugovor između Železnica i Energoprojekta, jer se vlasništvo nad pločom iznad perona ne može preneti na tu firmu.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 01.10.2008.

11:50

Default images

Direkcija za imovinu nije prihvatila da se „Energoprojekt” uknjiži kao vlasnik ploče na kojoj bi sagradio komercijalni centar od 128 hiljada kvadratnih metara, jer za to nema zakonskog osnova, kaže Milanko Šarančić, direktor Železnica Srbije. Gradsko građevinsko zemljište, kako se ploča tretira, može da bude ustupljena samo na korišćenje.

"Jedino rešenje da Energoprojekt ostane u poslu, onako kako je predviđeno tenderskim uslovima, jeste da odustane od vlasništva nad pločom. O tome ćemo razgovarati krajem nedelje", rekao je juče Šarančić i dodao da je to preduzeće već pripremilo gradilište za nastavak radova.

Taj problem za Energoprojekt nije neočekivan, ali je činjenica da bankama, koje finansiraju projekat, moraju da prilože „nešto kao hipoteku”.

"U vreme ugovaranja posla razgovarali smo o nekoliko modela partnerstva. Predlagali smo suinvestitorstvo Energoprojekta i Železnica. To je odbijeno. Ostalo je da Energoprojekt sam finansira projekat, ali da nam se prenese vlasništvo nad pločom, što se ispostavilo kao nemoguće", navodi Miodrag Zečević, direktor marketinga Energoprojekta i dodaje da će pregovarati sve dok se ti dogovori kreću isključivo u okvirima tendera.

Ministar za infrastrukturu, Milutin Mrkonjić, rekao je ranije da radovi moraju odmah da počnu i da "ugovor sa ’Energoprojektom’ ovakav kakav je treba poništiti, jer ta građevinska firma ne može da postane vlasnik ploče. Država Prokop mora da finansira sama, bilo putem komercijalnih kredita ili da ploču da pod zakup”.

Ministar za infrastrukturu nema ništa protiv da „Energoprojekt” gradi stanicu, pa i da, ako mu odgovara, uzme ploču pod zakup.

Podsetimo, tender za ustupanje prava gradnje u Prokopu 2005. godine je raspisan upravo zato što Železnice Srbije nisu imale novca da same završe železničku stanicu.

Ispostavilo se da za nju treba obezbediti oko 80 miliona evra, dok izgradnja pratećeg poslovno-komercijalnog centra košta oko 150 miliona evra.
Projekat - Prokop -
Mrkonjić, međutim, najavljuje da će preispitati analizu CIP-a i Železnica Srbije, prema kojoj za završetak šest perona i deset koloseka, kao i opremanje stanice treba izdvojiti toliki novac. On tvrdi da završetak stanice ne može da košta više od 35 miliona evra.

U svakom slučaju, prema ugovoru koji je još na snazi, ima obavezu da završi stanicu, a zauzvrat dobija pravo gradnje 128 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora na velikoj betonskoj ploči.

Ranije je bilo reči da je „Energoprojekt” obezbedio podršku banaka za finansiranje, tako da novac ne manjka, zbog čega su protekle tri decenije radovi nekoliko puta prekidani. Grad i Republika su konačno u tom projektu uočili zajednički interes, pa je gradska Direkcija za građevinsko zemljište prihvatila da od naknade za uređenje zemljišta, koja prema gruboj proceni iznosi oko 28 miliona evra, odbije deo koji su Železnice uložile u infrastrukturu, kao i da izgradi prilazne puteve sa niškog autoputa i Bulevara kneza Aleksandra.

Iako se „Energoprojekt” striktno drži tenderskih okvira, za razliku od prvoplasiranog „Trigranita”, sa kojim su pregovori prekinuti upravo zbog zahteva koji su prevazilazili tenderske uslove, radovi najavljeni za ovu jesen još nisu počeli.

Izgradnjom nove železničke stanice Prokop i izmeštanjem sadašnje, biće oslobođeno oko 86 hektara zemljišta, u veoma atraktivnom delu grada. Takođe, stanica Prokop neće biti poslednja stanica, kao što je to sada slučaj sa Glavnom železničkom stanicom, jer ulazi u Koridor 10, a u planu je da se osposobi i drugi kolosek, kako bi se napravila bolja veza sa Pančevom.

Međutim, radovi na izmeštanju stanica traju tri decenije, pa će po svemu sudeći, na novu stanicu Beograđani čekati još nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: