Za agrarni budžet pet mlrd. dinara

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin kaže da će ovogodišnjim rebalansom agrarni budžet biti ojačan za oko pet milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2008.

10:35

Default images

Dragin je objasnio da je to dogovoreno sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović, naglasivši da će tri milijarde dinara agrar dobiti direktno iz budžeta dok će dve milijarde biti obezbeđene iz sopstvenih sredstava tog ministarstva preraspodelom ranije dobijenog novca.

On je naveo da ministarstvo kojim rukovodi trenutno priprema i predlog agrarnog budžeta za narednu godinu u kojem će, između ostalog, kako je rekao, biti obezbeđene značajnije subvencije za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Na primedbu da je ovogodišnji agrarni budžet bio relativno skroman, Dragin je odgovorio da takve primedbe ne stoje, jer je budžetom za 2008. godinu za poljoprivredu izdvojeno oko četiri odsto ukupnih budžetskih sredstava što je procenat nešto veći od evropskog proseka.

Dragin je takođe najavio i subvencije za poljoprivredna djubriva, objasnivši da ukoliko se oranice prilikom ovogodišnje setve ne pođubre adekvatno, sledeće godine bi mogao da nastane problem.

Država je, prema njegovim rečima, predvidela regresiranje oko 50 hiljada tona đubriva preko Produktne berze sa odloženim plaćanjem do 120 dana i cenu znatno nižu od trenutne koja je sa ranijih 300 evra po toni, trenutno povećana na 600 evra.

Prema njegovoj proceni, cena regresirane tone đubriva trebalo bi da iznosi oko 350 evra što će u velikoj meri olakšati posao poljoprivrednim proizvođačima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: