Kablovi na tenderu po novom modelu

Tender za prodaju Industrije kablova u Jagodini, treći u poslednjih pet godina, biće raspisan do polovine oktobra, ali po novom modelu privatizacije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2008.

10:15

Default images

Po njemu bi proizvodni pogoni bili "očišćeni" od dugova, kažu u Sindikatu firme i dodaju će biti neproizvodna imovina, uključujući lokale, poslovne zgrade i zemljište biti odvojena od proizvodnih objekata i prodata za namirenje dugova prema državi, poslovnim partnerima, likvidiranim bankama i radnicima.

Istovremeno će pogoni za proizvodnju kablova i kablovskog pribora, bez dugova, sa čistim računom biti ponuđeni kupcima, objašnjavaju u Samostalnom sindikatu Kablova.

Takav model prodaje je prihvatljiv i Agenci za privatizaciju, tvrde u Sindikatu i napominju da niko od 2.860 radnika neće izgubiti posao. Dugovanja Kablova su veća od sto miliona evra, najveći poverioci su država Srbija i poslovne banke.

Firma duguje i veliku sumu radnicima na ime neisplaćenih zarada, a u toku je sudski proces sa "Invest importom" iz Beograda za dugovanja od 35 miliona dolara. Taj dug je nastao u vreme ekonomskih sankcija protiv naše zemlje.

Dugovi Kablova su, prema analizi sindikata i poslovodstva, najviše uplašili kupce na prošlom tenderu, koji je propao 31. jula, kada nijedna od šest kompanija iz Rusije, Belorusije i Švajcarske, koje su otkupile privatizacionu dokumentaciju, nije dostavila i ponudu za preuzimanje firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: