Novi proizvođači kola u Srbiji?

Više kompanija iz automobilske industrije zainteresovano je za proizvodnju u Srbiji zbog izvoza u Rusku Federaciju, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 01.10.2008.

10:38

Default images

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izrazio uverenje da bi Fijat povećao kapacitete, kada bi lista bescarinskog prometa sa Rusijom bila proširena automobilima. "Mi smo ruskoj strani predložili da obostrano liberalizujemo uvoz automobila i to ćemo rešavati u narednoj rundi razgovora", kazao je on.

Dinkić nije precizirao koje su to automobilske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju.

Na konstataciju da su akcije Fijata na dan potpisivanja ugovora o novom poslu u Kragujevcu pale na svetskim berzama, Dinkić je kazao da je potpuno jasno da akcije gotovo svih preduzeća u svetu slabe, jer berzanski indeksi padaju zbog krize na američkom tržištu, koja je neviđenih razmera.

"Inače, sreća za Srbiju je što banke koje posluju kod nas nisu učestovale u ovim rizičnim hipotekarnim operacijama u Americi. Ni velike italijanske banke koje prate Fijat nisu bile uključene u te rizične poslove", istakao je Dinkić.

Fijat je došao u Kragujevac jer su menadžeri ove kompanije procenili da tu najbrže mogu da lansiraju novi model. Kragujevac, takođe, ima tradiciju u proizvodnji automobila i kvalifikovanu radnu snagu", podsetio je srpski ministar ekonomije.

"Naravno, adekvatno su merili i podsticaje koje smo im mi dali. Povlastice nisu male, ali ne treba zaboraviti da smo mi u ovom slučaju vlasnik trećine nove fabrike. Podsticaji su, opet, značajno niži od iznosa koji su građani Srbije godinama izdvajali za 'Zastavu'. Suštinski, u poslednjih desetak godina poreski obveznici su kroz razna davanja u 'Zastavu' uložili 500 miliona evra", rekao je on.

"Pri tom, to nije bila nikakva investicija, već prosto pokrivanje gubitaka. Država će, u naredne četiri godine, izdvojiti oko 200 miliona evra i u različitim formama uložiti ih u fabriku automobila u Kragujevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: