"Jat ervejz" neće biti privatizovan

Kompanija će državnim novcem biti restrukturirana i modernizovana, saznaje B92 u Ministarstvu ekonomije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2008.

16:17

Default images

U tom ministarstvu kažu da nisu iznenađeni što je propao tender za prodaju nacionalnog avioprevoznika i za to krive svetsku ekonomsku krizu i krizu u aviosaobraćaju.

Prvi sledeći korak ministarstva za ekonomiju biće organizacija sastanka premijera Mirka Cvetkovića sa predstavnicima menadžmenta kompanije na kome bi se napravio plan restrukturiranja Jat Ervejza da bi se smanjili troškovi i povećala efikasnost.

U tom ministarstvu, za B92 je rečeno da iako će država ostati većinski vlasnik, građani i zaposleni će dobiti besplatne akcije za koje su se ranije prijavili.

Restrukturiranje, smanjenje broja radnika i modernizacija kompanije su očekivanja predstavnika menadžmenta i sindikata Jat Ervejza.

"Sušti prioritet sa strane menadžmenta Jata je osnivanje skupštine društva kao spone između vlade i menadžmenta koja sada nedostaje, kao i pomoć u vezi restrukturiranja kompanije u smislu značajnog smanjenja zaposlenih uz stimulativne otpremnine", kaže generalni direktor Jat Ervejza Saša Vlaisavljević.

"Najavljena je ta rezervna varijanta za ulaganje u Jat i eventualno podizanje do neke normalne, nominalne, isplative vrednosti da bi se posle ponovo išlo na taj tender. Kad će to biti, stvarno ne znam jer prognoze su da će kriza u vazduhoplovnom saobraćaju trajati još puno godina", rekao je Milan Jovanović, predsednik Sindikata pilota Jat Ervejza.

Gerenalni direktor Saša Vlaisavljević kaže da je kompanija bila spremna za ovakav ishod tendera pa je trećina flote prizemljena, ketering prepolovljen, a drastično je i smanjen broj predstavnika Jata u svetu.

Predstavnici sindikata podržavaju mere štednje, ali ne žele da spekulišu koliko dugo će kompanija moći da opstane pod ovakvim uslovima.

Sindikat: Nije iznenadjenje

Predsednik Jedinstvenog sindikata "Jat ervejza" Nenad Kukoljac kaže da nije iznenađen što je propao tender za prodaju te aviokompanije, jer je država u pripremi privatizacije napravila niz pogrešnih poteza.

"Nisam očekivao da će iko da se javi na tender, što se i obistinilo", rekao je Kukoljac i ocenio da je za prodaju nacionalnog avioprevoznika izabran pogrešan trenutak zbog visokih cena kerozina i opšte krize u svetskoj avioindustriji.

On je naglasio i da je država "obezvredila Jat" time što je već na početku odvojila od te kompanije "Jat ketering", "Jat tehniku", hotele, a "sve dugove ostavila Jatu". Prema njegovim rečima, sada u Jatu nisu uređeni pravni, ni radni odnosi, što bi, takođe, moglo da odbije potencijalne kupce, pošto nije potpisan kolektivni ugovor, a pred privatizaciju nije postojao socijalni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: