Telefoniranje duplo skuplje?

Telekom Srbija zatražio je povećanje cene pretplate tri puta, kao i dvostruko povećanje cene impulsa u domaćem saobraćaju.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 30.09.2008.

10:31

Default images

Telekom Srbija uputio je Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) predlog povećanja cena pretplate i impulsa, po kojem bi pretplata poskupela 200 odsto, a impuls u domaćem saobraćaju 100 odsto. Novi cenovnik mogao bi da važi već od Nove godine. U RATEL-u kažu da je poskupljenje izvesno i opravdano, ali da precizna računica tek treba da pokaže koliko će biti odobreno poskupljenje.

„Srbija ima najniže cene u fiksnoj telefoniji u okruženju, a one nisu menjane već dve godine. Do kraja 2007. uradiće se rebalans tarife, a od sledeće će se prema Telekomu primenjivati troškovni princip, pošto su oni operater sa značajnim tržišnim udelom. Razmotrićemo zahtev ovog preduzeća i uskladiti cenovnike, ali ne mora da znači da će on biti u potpunosti prihvaćen”, objašnjava Aleksandra Stefanović iz RATEL-a.

Ako bi, ipak, predlog Telekoma prošao, pretplata bi umesto dosadašnjih 74,75 dinara (bez PDV-a), bila tri puta skuplja - 224,25 dinara. Dvojnici bi, do duše, prošli nešto bolje, pošto bi plaćali 168,18 umesto 56,06 dinara. Impuls u lokalnom pozivu koštao bi 0,608 dinara u jakom i 0,304 u slabom saobraćaju (od 15 do 17 i od 21 do 7 časova). Jedan impuls u jakom saobraćaju s pretplatnikom u drugom gradu stajao bi 3,036 dinara, odnosno 1,518 dinara u slabom saobraćaju. I ove cene su, takođe, bez PDV-a.

Međumesni impuls "kuca" na svakih 12 sekundi u jakom, odnosno na 24 sekunde u slabom saobraćaju.

Jedna od mogućnosti je, kako saznajemo, da se izjednače cenovnici za privatne i poslovne korisnike.

U Agenciji dodaju da prihodi od fiksne telefonije padaju, a da "novih igrača" u ovoj oblasti telekomunikacija neće biti ako se ne povećaju cene. Nedavno je i Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, kazala da očekuje da će u 2009. godini pozivi u fiksnoj telefoniji poskupeti, ali da će Internet pojeftiniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: