Nema kupca za Jat?

Do isteka roka za dostavljanje ponuda za privatizaciju Jat Ervejza, ni jedna kompanija nije otkupila tendersku dokumentaciju, saznaje sindikat Jata.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

17:24

Default images

Ni u Agenciji za privatizaciju ni u ministarstvu ekonomije nisu želeli da potvrde ili demantuju ove navode. U petak, 26. septembra u ponoć, istekao je rok za otkup tenderske dokumentacije za privatizaciju Jat Ervejza.

Iako se spekulisalo da su za Jat Ervejz zainteresovani Aeroflot, Er Berlin, Er Island i Er Indija, u sindikatu pilota Jata tvrde da za njihovu kompaniju za sada nema kupaca.

"Slaba je saradnja sa Agencijom za privatizaciju, čak i u ovim sad trenucima kad se završio vremenski period za otkup tenderske dokumentacije i mi ne raspolažemo uopšte zvaničnim izveštajima šta se desilo, da li se neko javio ili nije. Iz naših izvora, koliko smo mi saznali, nije bilo zainteresovanih za otkup tenderske dokumentacije", kaže predsednik sindikata pilota Jat Ervejza Milan Jovanović.

U Ministarstvu ekonomije nisu želeli da potvrde ove navode jer tvrde da je tehnički moguće da je neka ponuda poslata poštom u petak uveče pa da možda još nije stigla.

Iz istog ministarstva, tokom juna najavljivano je da će početna cena za 100 odsto kapitala Jat Ervejza biti 150 miliona evra.

Međutim, kada je 31. jula konačno raspisan tender, minimalna cena 51 odsto akcija određena je na 51 milion evra i to prema podacima koje je dostavila kompanija, a bez nezavisne procene.

Sindikat uzroke za pad vrednosti, osim u kretanjima na svetskom tržištu, vidi i u neodgovornom ponašanju države.

"Kompletna privatizacija i kompletna procena svega trebalo je da se završi u toku prošle godine, pa da ovaj tender bude krajem prošle godine ili eventualno početkom ove godine, to jest u prvom kvartalu kao što smo već masu puta skretali pažnju da će Jat doći u ovaj položaj baš zbog tog kašnjenja domaćina koji treba da vodi tu kompaniju", kaže Jovanović.
Nešto dalje odmakao je tender za privatizaciju Jat tehnike čiji kapital prema procenama vredi od 100 do 200 miliona evra, a četiri zainteresovana kupca već su otkupila tendersku dokumentaciju - izraelski El Al i "Bedek" i mađarski Malev, uz još jednu nepoznatu kompaniju.

Iako je i tender za privatizaciju Jat Tehnike prvobitno trebalo da bude zatvoren 26. septembra, Agencija za privatizaciju bez detaljnijeg objašnjenja produžila je rok za dostavljanje ponuda do 27. oktobra.

O mogućim investicijama u Jat Tehniku razgovaralo se i u Njujorku, gde je predsednik Srbije Boris Tadić u kontaktima sa predstavnicima američke kompanije Boing dogovorio njihov dolazak u Srbiju sredinom oktobra.

Iako smatra da će Jat Tehnika biti lakše privatizovana, ekonomista Mijat Lakićević ne očekuje da će kupac biti baš Boing.

"Mislim da je to dosta teško jer je ovo tržište malo, Boing je mnogo velika kompanija i iskreno ne očekujem da Boing zaista dođe na ovo tržište. Pre bih očekivao neku evropsku kompaniju", kaže Lakićević.

Trenutna situacija na aviotržištu nikako ne ide na ruku Srbiji.

Italijanska Alitalija nalazi se pred bankrotom, a grčka vlada objavila je tender za prodaju gubitaške državne aviokompanije "Olimpik erlajnz".

Kada se zna da je na prodaju i češka kompanija "Čeh erlajnz" koja posluje mnogo uspešnije od Jata, jasno je da će u privatizaciji Jata teško biti dostignuta očekivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: