"Dinkić nije minirao sporazum"

U Vladi Srbije ni jednog trenutka nije dovedena u pitanje realizacija energetskog aranžmana s Rusijom, bez obzira na sve što je u novinama pisano.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

13:58

Default images

Imali smo konsenzus u vladi da taj projekat mora da se realizuje, saglasno preuzetim obavezama i našim interesima. Srbija ima strateški interes da taj projekat realizuje, rekao je za Balkanmagazin ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Škundrić kaže da ministar Mlađan Dinkić nije minirao sporazum s Gaspromom, nego je želeo da se nešto više postigne kroz ovaj projekat, ali da "možda nije svaki put uvek izabrao najbolji način ili najbolji metod" kao i da je bilo pametnije zatezati pre utvrđivanja svih odredbi u Sporazumu , koji je potpisan januara 2008. godine, obzirom da je Dinkić i tada bio član vlade.

Normalnije bi bilo da je tada uložio još veći napor da se postigne još bolja pozicija, ocenio je Škundrić.

Prema njegovim rečima, sada postoji i "jedan viši kvalitet da je sporazum ratifikovan u Skupštini Srbije i da je dobio snagu zakona" i to je "pravni okvir za realizaciju projekta gasno – naftnog aranžmana između Republike Srbije i Ruske Federacije"

Škundrić je rekao da su se prilikom ovonedeljne posete Sergeja Šojgua, ruskog ministra za vanredne situacije i predsednika međuvladinog mešovitog komiteta, dve delegacije dogovorile da se u okviru zaključenog sporazuma ceo aranžman obavi.

Mi smo mo se u načelu saglasili za naftni aranžman. Da se u naredna dva meseca steknu uslovi za potpisivanje kupoprodajnog ugovora između NIS i Gazpromnjefta. To će u pravno – formalnom smislu biti najveći korak, jer će biti realizovan deo Sporazuma. Ugovorom će biti definisano kojom brzinom će implementacija tog ugovora biti izvršena, rekao je Škundrić govoreći o sledećim koracima.

Što se tiče ugovora Gasproma sa Srbijagasom i oni, okvirno, treba da se obave u ovom periodu. Postoje, međutim, značajne predradnje koje treba obaviti. Ima puno tehničkih poslova oko izgradnje Južnog toka, rekao je Škundrić.

Treba izraditi studiju o izvodljivosti za gasovod I odrediti tačnu trasu i sve tehničke parametre. To ne znači da ugovor neće biti napravljen a da ovi detalji ne mogu biti aneksi. U pregovorima s ruskom delegacijom saglasili smo se da glavni pregovarački deo oko ovih poslova završimo u naredna dva meseca, dodao je on.

Prema njegovim rečima, odugovlačenje ne odgovara ni srpskoj ni ruskoj strani, jer je ovaj gasovod deo međunarodnog gasovoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: