Jelašić: Kriza stiže i u Srbiju

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da će se Srbija naći "na udaru" svetske finansijske krize.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.09.2008.

10:36

Default images

On objašnjava da će porast cene novca uticati na poskupljenje stambenih kredita, ali je ocenio da to neće biti drastično. "Uz sve domaće brige, zadesiće nas i posledice poskupljenja novca, kao jednog od glavnih efekata globalnog finansijskog posrnuća", rekao je Jelašić i ocenio da se svetska kriza na nas, ipak, neće odraziti tako drastično da stambeni krediti budu obustavljeni, ali će biti skuplji.

On je kazao da to ne mora da znači da će građani krov nad glavom plaćati više, jer je logično očekivati da će istovremeno, ako je tražnja manja, doći do pada cene nekretnina. Guverner je kazao da je dobro što imamo stabilan kurs dinara, jer bi bez restriktivne monetarne politike NBS i stabilnog kursa krediti još više poskupeli.

Jelašić je rekao i da je Srbija na najboljem putu da 2008. godinu završi sa jednocifrenom inflacijom, čemu doprinose pad svetskih cena nafte i hrane, restriktivna monetarna politika, stabilan kurs domaće valute, kao i zarade koje do sada nisu pratile povećanje inflacije u prvom delu ove godine.

"Ipak, NBS mora da razmišlja na srednji i duži rok. Za nas je ključno pitanje šta će biti sa inflacijom tokom 2009. Tim pre što se u međuvremenu dogodila finansijska kriza svetskih razmera, koja doprinosi skupljem novcu i smanjenju stranih investicija, na šta Srbija ne može da utiče, niti da se od takvih negativnih posledica odbrani", naveo je on.

Jelašić je naglasi da je, ipak, pitanje "da li ćemo uraditi ono što možemo - da te negativne efekte ne povećavamo ekspanzivnom fiskalnom politikom, već da doprinesemo da inflacija bude niža".

Na pitanje da li bi Srbija trebalo jednostrano da primenjuje prelazni trgovinski sporazum sa EU, on je ocenio da se tu u principu ne radi o jednostraoj primeni sporazuma.

"Važno je najpre da se podsetimo da se uopšte ne radi o jednostranom koraku, pošto je EU već obezbedila privilegije za izvoz robe i usluga iz Srbije. Radi se o tome da li ćemo i mi početi da sprovodimo sporazum, ili ćemo dopustiti da zbog naredna tri meseca izgubimo celu sledeću godinu", naveo je Jelašić.

On je dodao rekao da bi do postepenog smanjenja carinskih prihoda došlo i "da smo krenuli u sprovođenje sporazuma po normalnom 'voznom' redu". "To smo, uostalom, znali još kada smo ga potpisivali. Ne čude me oni koji su lepo profitirali zbog svoje monopolske pozicije na srpskom tržištu, za njih je svaki dan odlaganja primene sporazuma 'čist ćar'", zaključio je guverner NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: