Petrović: Inflacija ispod 10 odsto

Inflacija u Srbiji do kraja 2008. godine će biti manja od 10 odsto, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Pavle Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.09.2008.

08:31

Default images

Petrović, koji je i glavni urednik Kvartalnog monitora, je kazao da se naglo okretanje trenda inflacije očekuje zbog smanjenja cena poljoprivrednih proizvoda i cene nafte.

"Inflacija je u prvoj polovini ove godine dostigla 13 odsto, ali postoji šansa da se do kraja godine spusti ispod 10 procenata i da u 2009. godinu uđemo sa jednocifrenom inflacijom od oko sedam odsto", rekao je on.

Pad cena poljoprivrednih proizvoda i nafte trebalo bi, istakao je, da se prenese i na cene prehrambenih proizvoda. "U julu i avgustu cene hrane nisu smanjene, a ukoliko tako ostane znači da na tržištu Srbije postoji monopol i da država mora da reaguje", naveo je on.

Petrović je ocenio da na to da li će se inflacija stvarno stvarno smanjiti i uspostaviti stabilnost privrede zavisiće od budućeg kretanja javne potrošnje odnosno kakav će biti rebalans budžeta za 2008. i usvojeni budžet za 2009. godinu.

Precizirao je da će glavni "udar" na ovogodišnji budžet biti povećanje penzija, ulaganje sa Fijatom u Zastavu, od oko šest milijardi dinara, ali su povećani i prihodi, tako bi ukupni dodatni troškovi za rebalans budžet isnosili od 20 do 25 milijardi dinara. Fiskalni deficit bi tako iznosio oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je prihvatiljivo.

Za obuzdavanje inflacije i smanjenje spoljnotrogovinskog deficita, naveo je, neophodna je i promena strukture javne potrošnje, po kojoj bi se više novca izdvajalo za infrastrukturne projekte i izgradnju Koridora 10, a manje za subvencije privredi, plate i penzije.

Petrović je kazao i da je u prvoj polovini 2008. godine zabeležen visok deficit tekučeg bilansa, koji je dostigao 18,4 odsto BDP-a. "Srbija je po tome rekorder i samo Bugarska ima sličan deficit", kazao je. Tako visok deficit ukazuje da je naopohodan priliv stranih direktnih investicija koje bi pre svega išle u proizvodnju za izvoz, što u 2008. godini nije bio slučaj.

Petrović je ocenio da će smanjenje javne potrošnje i usvajanje budžeta sa malim deficitom pokazati da je privreda Srbije stabilna, a i dobar izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda uz to omogućiće lakše privlačenje stranih invstitora, kojim će to biti znak da je rizik za poslovanje u Srbiji smanjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: