"Kazne za nekorektne investitore"

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će novi Zakon o planiranju biti rigorozan prema investitorima koji ne poštuju zakon.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

17:50

Default images

Nova regulativa u oblasti izgradnje konačno će rešiti problem vlasništva nad zemljištem, što je do sada bila prepreka dolasku investitora, ali će takođe sa tržišta biti eleminisane sve građevinske firme koje varaju građane.

Predug proces izdavanja građevinskih dozvola, kao i nedostatak jasnih pravila poslovanja ono je što odbija investirore od Srbije. Direktor američke agencije za međunarodni razvoj Majkl Harvi kaže da je još veći problem što investitori ne mogu da postanu vlasnici zemljišta na kome treba da grade.

"Kada se vozite Beogradom vidite blokove i blokove lepih zgrada koje se ne upotrebljavaju ili koje su poluzavršene. Razlog je nedostatak sigurnosti vlasništva nad zemljištem, što je velika prepreka razvoju srpske ekonomije. Smatram da uprkos globalnoj krizi, postoji veliki kapital koji čeka dobru priliku za investiciju. Srbija može da privuče te investitore ukoliko im pokaže da je jasno odredila pravila igre", napominje Harvi.

Novi zakon o planiranju i izgranji, rešiće problem imovine nad zemljištem, a ministar Oliver Dulić najavljuje da će rešiti i problem nedostatka prostornih planova, što je do sada bio izvor korupcije u mnogim opštinama.

"Deo novog Zakona o planiranju i izgradnji će biti podsticajan za opštine da izrade polanove prema jednom novom tipu hijerarhije koji ćemo uspostaviti, ali ćemo uvesti i sankcije prema onim opštinama koje ne poštuju zakonske rokove", upozorio je Dulić.

Prema njegovim rečima, nedonošenje planova, a veliki je broj opština koji do sada to nije učinio, najbolja je podloga za korupciju.

"Mi ćemo kao Ministarstvo pomoći svim opštinama koje žele da izrade planove i plansku dokumentaciju da posao završe u datom roku. Te rokove će definisati novi zakon, ali nakon tih rokova neće uopšte biti mogućnosti da neko objašnjava zašto nije isplanirao gde šta treba da se gradi i šta treba da prolazi", objasnio je Dulić.

Ministarstvo najavljuje povećanu kontrolu investitora

Investitori æe morati da poštuju dogovorene rokove u izgradnji
Opredeljenje Ministarstva je smanjenje regulative i povećanje kontrole. To praktično znači da će inspekcije imati veće nadležnosti i da će moći na licu mesta da zaustave izgradnju bez mogućnosti nastavka, najavio je ministar nadležnog ministarstva Oliver Dulić.

"Ovo Ministarstvo će preuzeti mere koje treba da eleminišu preduzeća i pojedince koji varaju građane uzimajući im i čitavu ušteđevinu, za koju su ceo život radili. Došlo je vreme da se zna ko je invstitor, ko može da gradi i po kojim standardima mora da se ponaša da bi bio i dalje investitor u Srbiji", rekao je Dulić.

Nadležno Ministarstvo će inicirati i pravljenje bele knjige investitora, a takođe je najavljeno i bolje definisanje uslova pod kojima će poslovati agencije za promet nekretnina čime će se konačno odrediti ko može da prodaje nekretnine i po kojim pravilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: