"Vojska neće opteretiti budžet"

Najavljeno povećanje broja pripadnika vojske na 30 hiljada neće dodatno opteretiti budžet, kaže Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

10:53

Default images

On je rekao da će brojno stanje Vojske biti povećano za oko hiljadu pripadnika novom sistematizacijom, odnosno prelaskom oficira i podoficira iz Ministarstva odbrane u Vojsku Srbije. Za preostalih hiljadu otvoren je konkurs za zapošljavanje profesionalnih vojnika i to je već obuhvaćeno budžetom.

Šutanovac je naglasio da je povećanje broja sa sadašnjih 28 na 30 hiljada za sada samo predlog, koji podržavaju predsednik Srbije i načelnik Generalštaba i on.

Ministar je podsetio da Nacrt strategijskog pregleda odbrane iz 2006. godine, koji je predviđao postepeno smanjenje broja pripadnika Vojske na 21 hiljadu nikada nije usvojen, a u međuvremenu se promenila spoljnopolitička situacija.

"Zemlja je tada bila opredeljena za evroatlanske intgeracije, orjentisana ka NATO-u, tadašnja vlada Vojislava Koštunice uvela je zemlju u Partnerstvo za mir, a onda je u parlamentu doneta odluka o neutralnosti", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, zbog toga se mora menjati i odnos prema odbrani pa je, dok se ne definiše spoljnopolitički položaj zemlje odlučeno da prestane smanjivanje brojčanog stanja.

"Budžet je ove godine veći za 15 odsto, ali smo pronašli veliki broj pozicija gde je novac cureo i to je sprečeno. Sada se kvalitetnije, domaćinskije raspolaže novcem i moguće je i zapošljavanje vojnika i povećanje plata od 40 odsto", naveo je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: