Vlada protiv predloga Alpina-Por

Vlada Srbije protiv je predloga konzorcijuma Alpina-Por za sporazumni raskid koncesije, uz uslov da im se poveri izgradnja deonice Ostružnica-Preljine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

11:37

Default images

Na sastanku koji je održan u Vladi Srbije, članovi komisije nisu odlučivali o predlogu austrijskih kompanija za takozvani sporazumni raskid ugovora, već su se, kako navodi naš izvor, „samo informisali“.

Kao što je poznato, austrijske kompanije su tražile da dobiju gradnju deonice budućeg autoputa u zamenu za odustajanje od trase Horgoš-Požega. U slučaju da ovaj predlog ne prođe, žele da im bude isplaćeno čak 35 miliona evra na ime dosadašnjih troškova koje su imali oko pripremanja celog posla. Predlog su uputili pre nedelju dana, a članovi Vlade su ovu inicijativu razmatrali u ponedeljak.

„Većinsko raspoloženje učesnika sastanka koji je isključivo bio posvećen ‘Alpini’ je da je ovakav predlog nezakonit i da treba da bude odbijen. Nije bilo zvaničnog izjašnjavanja, ali je jasno da je većina članova protiv ovakve inicijative“, kaže izvor lista.

Kako se očekuje ukoliko dođe do izjašnjavanja, ova ideja neće biti prihvaćena i za gradnju puta od Ostružnice do Lajkovca, a potom i za deonicu do Preljine, biće raspisan tender, tvrdi naš izvor. Tako da niko od potencijalnih izvođača radova neće imati prednost.

U predlogu Alpine planirana je i dinamika radova, čime je ovaj konzorcijum duboko zašao u saobraćajnu politiku jedne države. Tako je navedeno da se deonica od Ostružnice do Lajkovca u dužini od 52,2 kilometra izgradi kao autoput, a potom bi bio izgrađen i poluautoput do Preljine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: