"Inflacija ispod 10 odsto u 2008."

Guverner NBS Radovan Jelašić izrazio je očekivanje da će se do kraja godine ukupna inflacija u Srbiji smanjivati i ocenio da će biti jednocifrena.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.09.2008.

10:01

Default images

Jelašić je naglasio da će inflacija biti jednocifrena ukoliko predstojeći rebalans budžeta ne podstakne javnu potrošnju i dodao da ukoliko želimo da i u 2009. godini inflacija nastavi da pada, budžet za narednu godinu mora da bude restriktivan, što je bila i preporuka tehničke Misije MMF-a.

Guverner NBS je rekao da centralna banka već dve godine ukazuje da bi Srbija trebalo da uđe u novi aranžman sa MMF-om, koji bi doprineo da se popravi kreditni rejting zemlje, što bi dovelo do smanjenja kamatnih marži banaka u Srbiji.

"To bi značilo više jeftinijeg novca na tržištu, ne samo za građane u bankama, već i za državu ako ona želi da realizuje neki projekat", ocenio je on.

Podsećajući da će delegacija Srbije ići na godišnju Skupštinu MMF-a i Svetske banke 11. oktobra ove godine, Jelašić je rekao "da bi bio red da kažemo da li želimo novi aranžman sa MMF ili ne", pogotovo imajući u vidu povećane rizike investitora zbog finansijske krize u svetu i skupljeg kapitala.

Jelašić je rekao da Srbija kao zemlja nema mogućnost da utiče na trenutnu finansijsku krizu u svetu i kretanje bazne kamate Evropske centralne banke za evro, ali može i itekako da utiče na smanjenje ekonomskog rizika Srbije, "šta više - moramo nešto da uradimo".

Guverner NBS je preporučio građanima da se najpre preračunaju i dobro razmisle pre nego što uzmu nov kredit u banci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: