Moguć konkurs za fiksnog operatera

Uskoro je moguć javni konkurs za novog fiksnog operatera, rekao je predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2008.

10:16

Default images

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) je u cilju otvaranja tržišta telekomunikacionih usluga donela niz pravilnika kojima se stvaraju mogućnosti za raspisivanje javnog konkursa za novog fiksnog operatera.

Obezbeđivanje konkurencije, prema rečima Radunovića, moguće je ostvariti ulaskom novih operatera, putem uvođenja novih tehnologija, a tamo gde to nije moguće potrebno je prepoznati, na odgovarajućem tržištu, operatera sa značajnim udelom i uticati na formiranje cene usluga.

Neophodno je da cene na takvom zatvorenom tržištu budu regulisane, te da se formiraju primenom troškovnog modela u skladu sa iskustvima u razvijenim zemljama.

Cena usluga u fiksnoj telefoniji Srbije niže su nego u ostalim zemljama u okruženju, a prihod od te vrste usluge se sa 426 miliona evra smanjio na 414 miliona, dok su, prema podacima RATEL-a investicije značajno porasle i to sa 62 na 166 miliona evra.

Najveći deo prihoda u fiksnoj telefoniji, 73 odsto, čini ostvareni saobraćaj, 10 odsto telefonska pretplata, pa tom sektoru, prema rečima Radunovića, predstoji uvođenje troškovnog sistema i rebalans tarifa, što bi trebalo da doprinese stabilizaciji cena i prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: