MPC propertis i dalje želi IMT

Kompanija MPC propertis (Properties) i dalje je zainteresovana za kupovinu beogradske Industrije mašina i traktora (IMT).

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.09.2008.

12:58

Default images

"Očekujemo poziv Agencije za privatizaciju za pregovore o kupovini IMT-a, nakon čega ćemo tražiti analizu trenutnog stanja u fabrici", naveli su u toj kompaniji.

Konzorcijum Agri investments, u kojem su firme MPC propertis iz Beograda, čiji je vlasnik Petar Matić i Adriano Korsi iz Italije, bio je trećerangirani na tenderu za prodaju 100 odsto kapitala IMT-a, koji je bio u restrukturiranju.

Agencija za privatizaciju odlučila je da tom konzorcijumu uputi poziv za počinjanje pregovora o prodaji IMT-a, jer su od kupovine odustali prvorangirani i drugorangirani ponuđači.

Sa prvorangiranim ponuđačem, konzorcijumom HASS-SIP, sklopljen je kupoprodajni ugovor, ali je raskinut, jer je kupac procenio da mu se ne isplati ta investicija. Konzorcijum, koji su činile švajcarska firma HASS u vlasništvu Filipa Ceptera i slovenačka "SIP Strojna industrija", dao je najveću ponudu u iznosu od 121,1 milion evra i investicije u vrednosti 10,27 miliona evra.

Drugorangirani ponuđač, konzorcijum u kojem su bile firme Neverfild limitid, čiji je jedan od vlasnika bivši ministar energetike Srbije Goran Novaković i poljska firma Polmot varfarma, nije prihvatio poziv za pregovore o zaključenju ugovora. Cena koju je ponudio taj konzorcijum bila je 109,3 miliona evra, a investicije 13 miliona evra.

U ponudi trećerangiranog konzorcijuma bila je navedena samo cena od 76 miliona evra, pa je Agencija za privatizaciju najavila da će od tog ponuđača tražiti da se obaveže i na investicioni program.

U MPC-u nisu želeli da kažu da li će njihova ponuda biti dopunjena investicionim programom, ali su istakli da pre počinjanja pregovora treba da imaju uvid u dokumentaciju o trenutnom stanju u IMT-u, jer je od raspisivanja tendera prošlo više od godinu dana.

To je bio ponovljeni tender za prodaju IMT-a, jer na prvom nije bilo zainteresovanih kupaca.

IMT, koji zapošljava 1.100 radnika, ima plac na Novom Beogradu od 35 hektara gde su smeštene proizvodne hale i poslovna zgrada. Fabrika,
čiji je račun u blokadi 14 godina, sada godišnje proizvodi 1.500 traktora, a ima kapacitete za dva do tri puta veću proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: