"Internet skup zbog monopola"

Internet u Srbiji je skup jer samo dve kompanije provajderima prodaju pristup internetu i nameću im visoke cene, kaže Radunović.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

12:00

Default images

Iz toga što u Srbiji ima oko 170 internet operatera može se izvući pogrešan zaključak da u okviru tog tržišta postoji konkurencija, kazao je Predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije Jovan Radunović.

On je dodao da su cene kod Telekoma nekoliko puta više nego u okruženju, a da drugi operater Verat nema veliki tržišni udeo.

Kako je najavio Radunović, problem će biti rešen kada se usvoji pravilnik o međunarodnom povezivanju, koji će operaterima omogućiti da se direktno povežu sa stranim mrežama i internet nude korisnicima i drugim provajderima.

Za to je zainteresovano devet operatera koji imaju dobru infrastrukturu, a usvajanje pravilnika i početak njegove primene očekuje se ove godine, kazao je on.

Ratel je izradio pravilnik i poslao ga Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo na procenu zakonitosti i ustavnosti i očekuje se da će uskoro biti usvojen i početi da se primenjuje, kazao je on.

Potrebno je da postoje pravila za međunarodno povezivanje da bi se garantovao kvalitet usluga i da bi se omogućilo da na tržište udju veliki igrači, koji će biti ozbiljna konkurencija Telekomu.

Predsednik Upravnog odbora Ratela kazao je da očekuje da će cene interneta biti među najnižima u Evropi, što se dogodilo sa cenama mobilne telefonije kada je otvoreno tržište.
Neophodno je smanjiti velikoprodajne cene da bi gradjani manje plaćali internet, ali, kako je naveo, Ratel to ne može da naloži Telekomu zato što srpski zakoni ne regulišu monopol na velikoprodajnom tržištu.

Kompanije za sada smeju da grade kapacitete za povezivanje sa inostranim izvorima interneta, poput optičkih kablova, što neki i rade i da koriste interet iz tih izvora za sopstvene potrebe, što radi Elektroprivreda Srbije, ali ne mogu da pružaju internet usluge.

Operateri su se žalili na visoke cene interneta kod Telekoma, pa je Ratel, kako je naveo, predložio Telekomu da snizi cene.

Telekom nije snizio cene, ali je operaterima za isti novac dao dva puta veći kapacitet, što je, prema Radunovićevim rečima, dovelo do pada cene interneta, pre svega ADSL-a, ali ne u dovoljnoj meri.

Visoke cene interneta nisu jedni razlog za nedovoljno korišćenje, kazao je Radunović i dodao da je za razvoj interneta neophodno razvijati nove usluge, poput elektronske uprave, odnosno usluga državne administracije preko interneta.

Neophodno je uvoditi internet u škole, ali i obrazovati građane o mogućnostima korišćenja interneta, kazao je Radunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: