"Most preko Beške za godinu dana"

Most preko Dunava kod Beške biće završen u roku, do 15. septembra 2009. godine, kaže ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

15:05

Default images

Mrkonjić je prilikom obilaska radova na izgradnji mosta Beška, na autoputu Beograd-Novi Sad, kazao da Koridor 10 mora da bude izgrađen do 2010. godine zato što se zbog izgradnje autoputeva u Bugarskoj i Rumuniji može dogoditi da Srbija ostane van najznačajnih evropskih putnih pravaca.

Realizacija projekta izgradnje mosta na Dunavu kod Beške počela je u septembru 2006. godine, a idejni projekat je odobren u januaru 2008. godine. U toku je izrada detaljnih planova i pripremni radovi na izgradnji osnovne konstrukcije mosta.

Zamenik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić kazao je da izvođač, austrijska kompanija Alpina, kasni sa radovima zbog teškoća u izradi projekata, pre svega zbog seizmoloških podataka, ali nije precizirao koliko se kasni sa radovima.

Generalni direktor Mostogradnje Branko Knežević kazao je da je ta kompanija, koja je angažovana kao podizvođač, da bi ubrzala radove na mostu Beška nabavila mašinu vrednu dva miliona evra koja služi za pobijanje šipova neophodnih za izgradnju stubova mosta.

Konzorcijum kompanija DSD iz Nemačke i austrijske Alpine majreder dobio je u julu 2006. godine posao izgradnje novog i obnove starog mosta na Dunavu kod Beške, čija je ukupna vrednost procenjena na 3,5 milijardi dinara.

Izgradnja mosta se finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 53 miliona evra.

Alpina i DSD su pobedili na tenderu za izgradnju mosta pošto je posao oduzet konzorcijum domaćih firmi poredvođen Mostogradnjom, koji je dao finansijski najpovoljniju ponudu, ali su finansijeri EIB i EBRD odbili da im dodele posao zbog netačnih podataka o poslovanju dostavljenih u kvalifikacionoj dokumentaciji za tender.

Tender za most Beška raspisan je 4. maja 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: