PwC: Srbija treća po atraktivnosti

Srbija je zauzela treće mesto u ovogodišnjem istraživanju EM20 indeks, britanske revizorske kuće PrajsVoterhausKupers (PwC).

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.07.2008.

17:15

Default images

Ian Kolman, rukovodilac sektora za tržišta u razvoju u PwC, je izjavio da je "politički rizik faktor koji ima odlučujuć uticaj na uspon i pad zemalja na ovoj listi" i da se to "posebno odnosi na Srbiju.

Srbija je dramatično popravila položaj na listi, pre svega zahvaljujući poboljšanju političke stabilnosti posle 2000.godine. "U 2008. Srbija je na 3. mestu, u poređenju sa 2004, kada je bila 25", kaže on.

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da je takvo visoko rangiranje Srbije pravo iznenađenje. „Bolje poslovno okruženje sigurno imaju baltičke zemlje, a i pojedine zemlje ’trećeg sveta’, kao što su Emirati. Pre godinu dana, kad su rađena istraživanja, interesantna je bila i Bocvana“, ocenio je Prokopijević i dodao da je politički rizik samo jedan od rizika koji se posmatraju u poslovnom okruženju.

Ekonomista Nikola Fabris kaže da je treće mesto Srbije svakako dobra vest jer pokazuje da je period političke nestabilnosti stvar prošlosti i da se može očekivati veći priliv stranih investicija u narednom periodu.

„To znači da Vlada Srbije trebalo da nastavi da otklanjanja prepreke za investicije, a koje se odnose na komplikovane administrativne procedure, dobijanje građevinskih dozvola, obezbeđenje građevinskog zemljišta i još prisutnu korupciju“, kaže Fabris.

Prvo mesto u oblasti investiranja u proizvodnju je zauzeo Egipat, druga je Bugarska. Srbija, Bugarska i Rumunija čine svojevrstan zlatni trougao pošto su sve tri među prvih deset i po atraktivnosti investiranja u sektor usluga. Srbija je u toj kategoriji na sedmom mestu, Rumunija na četvrtom, Bugarska na petom, dok je na prvom Poljska.

EM20 indeks pokazuje da jugoistočna Evropa, i pored određenih problema u oblasti infrastrukture i upravljanja, zaslužuje ozbiljnu pažnju kao region sa znatnim potencijalom, navodi se u izveštaju.

Taj indeks, kojim se rangira atraktivnost investiranja u proizvodnju u tržišta u razvoju, pokazuje još jednom da, pored zemalja u naglom razvoju iz tzv. BRIK grupe (Brazil, Rusija, Indija i Kina), koje nastavljaju da nude interesantne prilike za investiranje, postoje i druge, čak bliže lokacije koje takođe nude atraktivnu alternativu za britanske kompanije koje žele da investiraju na rastućim tržištima u svetu, navodi se u saopštenju PwC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: