"Za Koridor 10 pet milijardi evra"

U izgradnju saobraćajnica u Srbiji biće uloženo pet milijardi evra, najavio je potpredsednik valde Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2008.

14:14

Default images

Prioritet nove srpske vlade biće jačanje ekonomije i brži privredni rast, što će se postići većim investicijama u infrastrukturu i privlačenjem stranih direktnih investicija, a samo u gradnju novih puteva biće uloženo pet milijardi evra, kaže Dinkić i dodaje da će biti povećane i investicije u energetski sektor i telekomunikacije.

On je istakao da je Srbiji u narednim godinama potrebno pet do osam milijardi dolara stranih direktnih investicija godišnje, kao i da će Srbija uklanjanjem političkog rizika i dobijanjem kandidature za članstvo u EU postati atraktivnija za ulaganje.

Dinkić je ponovio da će se u narednim godinama istovremeno raditi na izgradnji nekoliko putnih pravaca, a prioritet broj jedan biće završetak izgradnje Koridora 10.

Novac za izgradnju biće obezbeđen iz pretpristupnih fondova EU, koji bi trebalo da budu povećani sa milijardu na tri milijarde evra za narednih pet godina, ali koji će biti dostupni Srbiji tek kad postane kandidat za članstvo, što bi najranije moglo da se dogodi, prema njeogvim rečima, početkom 2009.

Drugi izvor finanasiranja će biti privatizacioni prihodi, a treći krediti međunarodnih finansijskih organizacija i evroobveznice, čije će emitovanje početi sledeće godine, ukazao je on.

Na pitanje zašto ranije vlade nisu finansirale izgradnju Koridora 10, kada je bilo većih prihoda od privatizacije, pre svega prodaje Telenora, Dinkić je kazao da je to pitanje ze tadašnjeg resornog ministra Velimira Ilića. “Moje mišljenje je da tada nije bilo organizacije, a bilo je opredeljeno 250 miliona evra za Koridor 10, koji nisu iskorišćeni. Mislim da će najlakši deo posla oko završetka Koridora 10 biti naći novac”, smatra potpredsednik vlade.

Dinkić je najavio da će u okviru podsticaja razvoja privrede na jesen biti usvojen paket poreskih zakona koji predviđaju smanjenje poreza na plate sa 12 na 10 odsto i povećanje neoporezivog dela plate sa 5.000 na 8.000 dinara.

Prema njegovim rečima, biće uvedena i progresija u oporezivanju bogatih, kako bi se rasteretila privreda, kao i srednjih i nižih slojeva stanovništva. Ta stopa bi, umesto dosadašnjih 10 odsto, mogla da bude između 20 i 40 procenata.

Dinkić je najavio i smanjenje carine na uvoz automobila, koja će od početka naredne godine biti prepolovljena, a u 2010. godini i ukinuta.

Govoreći o planovima nove vlade za budžet, on je kazao da većina zemalja EU ima deficit u budžetu i da do kraja godine deficit ne bi trebalo da predje 0,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Jedno od načela vladajuće koalicije jeste da svake godine deficit bude manji od tri odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: