Mališev: NIS na jesen ruski

Ugovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a mogao bi da bude potpisan već polovinom avgusta, izjavio Dmitrij Mališev iz "Gaspromnjefta".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.07.2008.

11:15

Default images

Savetnik predsednika Upravnog odbora "Gaspromnjefta", Dmitrij Mališev, rekao je da ishod kupoprodaje 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS), ipak zavisi od spremnosti srpske vlade na aktivan rad i dodao da računaju na brzu ratifikaciju, kako je najavio premijer Mirko Cvetković.

Mališev je ocenio da su, za šest meseci otkad je u Moskvi potpisan sporazum, "gubici na srpskoj strani, i onaj ko ih broji, to treba i da kaže" i dodao da je "Gasprom" u izvanrednoj ekonomskoj situaciji.

Na pitanje da li će biti dodatnih pregovora sa kritičarima energetskog sporazuma, poput Mlađana Dinkića, on je odgovorio da su spremni za dijalog, u kome će objasniti pozitivan pristup i nameru da od NIS-a naprave najveću kompaniju na Balkanu. "

"Rekonstrukcijom i modernizacijom od 500 miliona evra povećaćemo preradu nafte dva puta, obnovićemo i benzinske pumpe. To je osnova da NIS bude najbolji u regionu. Povećaće se i kapitalizacija NIS-a i vrednost akcija", rekao je Mališev i naveo da je za obnovu NIS-a potrebno minimum tri do četiri godine.

On je istakao da tek treba usaglasiti projekt modernizacije, kao i da je za srpske rafinerije potrebno više od 500 miliona evra i naglasio da su spremni za ulaganja dan posle potpisivanja ugovora. Upitan da li ostaju na 400 miliona evra za 51 odsto akcija NIS, Mališev je odgovorio da su cenu odredile analize njihovih i nezavisnih stručnjaka, i to je usaglasila Vlada Srbije.

"Fiksirana je u potpisanom sporazumu, koji je obavezujući", dodao je on. Mališev je podsetio da Rusi kupuju 51 odsto akcija NIS-a, odnosno imovinu od 1. januara ove godine, što uključuje objekte za eksploataciju, preradu i proizvodnju nafte i derivata.

"Država na NIS nije prenela sva prava, ali zamolili smo da to učine u najkraćem roku", kazao je on.

Mališev je rekao da su prijatno iznenađeni i menadžmentom i inženjerima u NIS-u, koji su visoko kvalifikovani i sposobni.

"Planiramo da sačuvamo taj ljudski potencijal i ne planiramo da dovodimo veliku grupu ljudi iz Moskve. Možda će tokom modernizacije biti potrebe za dodatnim ljudskim resursima", kazao je on.

Na pitanje da li će Miloš Saramandić ostati direktor NIS-a, on je odgovorio da će konačno rešenje biti zajednička odluka sa Vladom Srbije.

Dinkić: Veća cena za NIS u direktnim pregovorima

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će insistirati da se dobije adekvatna cena za NIS u direktnim pregovorima sa Rusima, nakon ratifikacije energetskog sporazuma u Skupštini Srbije.

On je kazao da postoji ideja da on vodi te pregovore i da je premijeru i predsedniku Srbije predložio moguće načine da se postigne što povoljniji aranžman u pregovorima, ali nije precizirao o kakvim se predlozima radi.

Dinkić je istakao da ostaje pri stavu da je gasni deo energetskog sporazuma sa Rusijom povoljan za Srbiju, a da je cena za NIS preniska i da bi sa Rusima trebalo pregovarati i o investicijama i precizirati koja će imovina pripasti novom vlasniku i po kojoj ceni.

On je istakao da bi ugovor mogao biti izmenjen tako što bi bio prihvatljiv za obe strane, pa bi Srbija preuzela deo investicija u NIS, a Rusi povećali cenu za udeo koji kupuju.

U Protokolu o prodaji 51 odsto NIS-a ruskom Gaspromnjeftu, koji je potpisan kada i Međudržavni enrgetski sporazum, piše da će ta kompanija platiti 400 miliona evra i još pola milijarde evra za investicije.

Dinkić je, međutim, danas rekao da Protokol o prodaji nacionalne naftne kompanije ne podleže ratifikaciji i da se njegove odredbe koje se odnose na cenu mogu izmeniti u direktnim pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: