“Odlaganje ratifikacije je gubitak“

Svaki izgubljeni dan u čekanju za ratifikaciju energetskog aranžmana sa Rusijom znači gubitak za Srbiju, kaže Dmitrij Mališev

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.07.2008.

14:34

Default images

Zamenik direktora Gaspromnjefta Dmitrij Mališev je podsetio da je prošlo već pet meseci od potpisivanja Sporazuma u Moskvi, ističući da je za to vreme moglo da se učini mnogo na rekonstrukciji NIS-a.

"Mi (Gasprom) nikad nismo bolje stajali, cena nafte svaki dan raste na svetskom tržištu, naši prihodi stalno rastu, ali za Srbiju svaki dan znači gubitak", rekao je Mališev i naglasio da će se Gaspromnjeft pridržavati onoga što je ispregovarano i potpisano u energetskom sporazumu.

On je precizirao da to znači da će ta firma platiti za 51 odsto kapitala NIS-a 400 miliona evra, kao i da će u rekonstrukciju i modernizaciju uložiti oko 500 miliona evra.

Mališev je napomenuo da su procenu kapitala NIS-a uradili stručnjaci Gaspomnjefta, kao i nezavisni stručnjaci. Preuzimanje 51 odsto kapitala NIS-a znači da će Gaspromnjeft preuzeti proizvodnju, preradu i prodaju naftnih derivata na tržištu i to u stanju u kakvom je ta kompanija bila na dan 1. januara 2008. godine, rekao je Mališev.

"Spremni smo da počnemo sa rekonstrukcijom i modernizacijom NIS-a dan posle ratifikacije energetskog aranžmana u Srbiji", naglasio je on i dodao da bi rekonstrukcija NIS-a mogla da se završi za tri do četiri godine, ali bi do 2010. rafinerije NIS-a mogla da budu rentabilne i proizvode kvalitetno i konkurento.

Mališev je naveo da je Vlada Srbije potpisivanjem ugovora preuzela na sebe obavezu da najkasnije do polovine 2010. godine liberalizuje tržište naftnih derivata i objasnio da do tog roka Gaspromnjeft treba da rekonstruiše NIS da bi proizvodio kvalitetne derivate sa konkurentnom cenom i da zato svako odlaganje ratifikacije znači gubitak za Srbiju, a ne za tu rusku kompaniju. Rekonstrukcijom NIS-a bio bi povećan kapital te kompanije, a to automatski znači i veću cenu akcija koje poseduje država Srbija, kazao je on.

“Južni tok“ ide kroz Srbiju

Zamenik direktora ruske kompanije Gaspromnjeft Dmitrij Mališev demantovao je da italijanska energetska kompanija ENI vrši pritisak na Gasprom da odustane od gradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju i da ga preuzmeri kroz susednu Rumuniju.

"Ne, to nije tačno, jer je to sastavni deo energetskog sporazuma sa Vladom Srbije", izjavio je Mališev i napomenuo da je prema tom sporazumu predviđeno da gasovod kroz Srbiju bude magistralni, minimalnog kapaciteta deset milijardi kubnih metara gasa godišnje, sa mogućnošću povećanja do 20 milijardi godišnje.

Gasnim aranžmanom, koji je deo energetskog sporazuma sa Rusijom, predviđeno je da ruski partner poseduje 51 odsto kapitala u gasovodu "Južni tok" kroz Srbiju, a država Srbija 49 odsto. Taj gasovod bi trebalo da počne da radi 2013, a najkasnije 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: