Grci ulažu 250 mil. evra u Srbiju

U poslednja dva i po meseca pet grčkih kompanija je podnelo dokumentaciju za početak poslovanja u Srbiji, kaže Vasilis Dertilis

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

15:05

Default images

Predsednik Helenskog poslovnog udruženja u Srbiji nije rekao o kojim kompanijama je reč, ali je naveo da one planiraju investicije od 200 od 250 miliona evra u Srbiji. "Srbija je 'obećana zemlja' za grčke investitore, a naročito od danas kada se formira vlada i uspostavlja nova politička stabilnost", kazao je on.

Vasilis Dertilis je polovinom aprila ove godine kazao da oko 50 firmi iz Grčke planira da započne poslovanje u Srbiji, ali da neki od investitora pre realizacije tih ulaganja žele da se uvere u političku stabilnost. On je danas ponovio da su Grci među najznačajnijim investitorima u Srbiji i da su uložili 2,1 milijardu na srpskom tržištu, dodajući da je još dve milijarde evra spremno za ulaganje.

"Pregovori o ulaganjima sa dva velika preduzeće u Novom Sadu i Beogradu su već u toku, a blizu realizacije su i poslovi u oblasti metalske industrije, trgovine, prehrambene proizvodnje i turizma", naglasio je on ne precizirajući o kojim firmama je reč.

Očekujemo, naveo je Dertilis, da do kraja ove godine počne i realizacija projekta za završetak autoputa na panevrospkom koridoru 10 kroz Srbiju, za koji je kroz Helenik plan Vlada Grčke izdvojila 100 miliona evra.

Predsednik Grčke agencije za promociju izvoza Panajotis Papastavru izrazio je očekivanje da će sastanci privrednika tokom dvodnevne posete privredne delagacije iz Grčke omogućiti povećanje trgovinske razmene Srbije i Grčke koja iznosi oko 360 miliona evra godišnje.

Privredna delegacija u kojoj je 18 preduzeća iz Grčke započela je dvodnevnu posetu Beogradu koju je organizovala Grčka agencija za promociju izvoza (HEPO). Grčku delegaciju čine predstavnci kompanija Agrovim, Alapis, „Alpha wood“, „Alpha gefsi edesmata“, Aslanis, „Asprofos engineering“, „Cephalonian fisheries“, „Chepro“, „Cherbros“, „Emhkam pumps“, „Gallis“, „Hellenic fine oils“, „Kalogeras-promomessage“, Kronos, „Palirria“, „Tecnosteel“, „Viomes o Yiotis“.

Sastancima će prisustvovati predstavnici oko 30 srpskih preduzeća među kojima su „Delta maksi“, „Forma ideale“, Merkator Srbija, IPS, Alka grupa, Farmalogist, Gemaks, Fudlend, Veterinaski zavod Subotica i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: