Cvetković o ekonomskim ciljevima

Osnovni ekonomski ciljevi Vlade Srbije su privredni rast, povećanje zaposlenosti, rast standarda građana i ravnomeran razvoj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

12:21

Default images

"Povećanje zaposlenosti i značajan rast investicija, uključujući i investicije u infrastrukturu, uz održanje makroekonomske stabilnosti, predstavlja jezgro ekonomskog programa Vlade", rekao je danas u ekspozeu mandatar za sastav vlade Mirko Cvetković.

Namera nove vlade je da bruto domaći proizvod (BDP) u naredne četiri godine raste po stopi od sedam odsto godišnje, a da BDP-a realno bude veći za 30 odsto, kako bi se smanjilo ekonomsko zaostajanje zemlje u odnosu na regionalno i evropsko okruženje.

Cilj je, kako je naglasio Cvetković, da se do 2012. godine otvori 200.000 novih radnih mesta, čime bi se stopa nezaposlenosti smanjila sa sadašnjih 18,1 na 11,9 odsto.

"Da bi se ostvarili planirani ekonomski ciljevi potrebno je da se godišnja inflacija smanji sa sadašnjih 12 na četiri odsto u 2012. godini, kao i da se smanji deficit tekućih plaćanja sa oko 13 na osam odsto", rekao je Cvetković i dodao da je neophodno i usporavanje domaće tražnje, da bi se prešlo sa fiskalnog deficita na suficit u naredne dve godine.

Skupštini će, kako je najavio, u kratkom roku biti predloženi brojni reformski zakoni, kako bi se ubrzale neophodne ekonomske reforme. Ciljevi privrednih reformi su, objasnio je Cvetković, dovršetak privatizacije društvenih preduzeća, državnih banaka i osiguravajućih društava, uvodjenje konkurencije u infrastrukturne i komunalne delatanosti i pokretanje privatizacije javnih preduzeća
koja se bave tim delatnostima.

"Predvidjeno je i ukidanje nepotrebnih propisa kojima se otežava privredni život i pojednostavljenje važećih propisa, zatim povećanje efikasnosti sudskih organa pri rešavanju privrednih sporova, kao i u sprovodjenju stečajnih procedura, ali i privatizacija državnog poljoprivrednog i gradjevinskog zemljišta", istakao je Cvetković.

Opredeljnje za ulazak Srbije u Evropsku uniju, kako je rekao, smanjiće rizik zemlje, što će uticati na poboljšanje njenog kreditnog rejtinga, a time i na smanjenje kamatnih stopa za srpska preduzeća i državu na svetskom finansijskom tržištu.

"Učešće inveticija u BDP-u trebalo bi da se poveća sa 22 na 26 do 28 odsto u naredne četiri godine", rekao je Cveković i najavio da podsticaje za velike investicije u automobilskoj industriji, elektronici, informacionim tehnologijama i telekomunikacijama.

Potrebno je, kako je rekao, definisati odgovorajuću agrarnu politiku, kako bi ta privredna grana bila konkurentnija i očuvali se prirodni resursi.
U planu su veliki infastrukturni projekti, kao što su završetak izgradnje autoputa i modernizacija železnice na Koridiru 10, početak gradnje autoputa prema južnom Jadranu, proširenje i modernizacija regionalnih puteva, modernizacija Koridora 7, početak gradnje gasovoda "Juzni tok" u saradnji sa ruskim Gaspormom.

Do 2012. godine planirana je i rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih sistema za novodnjavanje.

Cvetković je objasnio da će se krupni infrastrukturni projekti finansirati iz redovnih budžetskih prihoda, povoljnih kredita medjunarodnih finansijskih institucija, fondova EU, stranih direktnih investicija.

"Nova vlada želi da da izgradi društvo u kojem će besplatno visoko obrazovanje biti dostupno svim marljivim učenicima i studentima, besplatna zdravstvena zaštita garantovana svim siromašnim gradjanima, a svi gradjani zaštićeni od ekstremnog siromštava", naglasio je Cvetković.

Planirano je da se najkasnije do septembra ove godine penzije povećaju za 10 odsto, a do kraja godine da se usvoje izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako bi se penzije odredjivale prema kretanju zarada, a ne bi mogle biti manje od 70 odsto prosečnih zarada.

Mandatar za sastav nove vlade je naveo i da će dodatna sredstva u budžetu biti planirana za pomoć porodicama sa malom decom, zatim za zaštitu zaposlenih, trudnica i porodilja, subvencije bračnim parovima za reševanje stambenih pitanja, kao i pomoć seoskim stračkim domaćinstvima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: