Oprezno sa romingom na letovanju

Građani koji ovog leta idu na godišnji odmor u inostranstvo, treba da se raspitaju kolike su cene razgovora u romingu kod tri srpska operatera mobilne telefonije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

08:51

Default images

U zavisnosti od mobilnog operatera, ali i zemlje u kojoj boravite minut razgovora može koštati i više od 300 dinara. Međutim, mobilna telefonija je najbolji primer kako konkurencija cene nekih usluga može svake godine drastično da snizi.

Ove godine, bar u Crnoj Gori, nijedan mobilni operater uslugu dolaznog poziva više ne naplaćuje, a i cene odlaznih poziva su vrlo slične.

Na ostalim turističkim destinacijama cene su različite. U zavisnosti od mobilnog operatera, da li je u pitanju pripejd ili postpejd kosrisnik, pa čak i u koliko sati se poziva - postoji čitav niz malih trikova koji se moraju znati da bi se telefoniralo po najpovoljnijim cenama. Ključ za štednju je dobra informisanost.

Najskuplje pozive iz Turske plaćaju korisnici Telenora - 100, a najjeftinije korisnici Vip mreže - 58 dinara. Cene za Grčku i Hrvatsku su u Telenoru 70, dok su u Vipu 51 dinar. MTS pozive iz Grčke naplaćuje 55, a iz Hrvatske 63 dinara.

U Telenoru kažu da je njihov adut, iako je cena najskuplja, to što korisnici ne moraju da biraju kog operatera u inostranstvu koriste, cena minuta je ista za sve mreže u toj zemlji.

"Mi imamo vrlo dobru saradnju sa oko 360 operatera na svetskom nivou. Tako da naš korisnik plaća jednu cenu, jednog minuta, nezavisno od mreže u kojoj se nalazi", rekao je Goran Stupar iz Telenora.

Pre nego što se uputite u neku stranu zemlju, obavezno treba proveriti da li je roming uopšte aktiviran. Naime, ako je pretplatnik na postpejdu manje od tri meseca, neće moći da koristi ovu uslugu. Bar dok se mobilni operateri ne uvere da li je redovan platiša računa, ili ako ne položi depozit od devet hiljada dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: