IZIT: Inflacija oko 15 odsto

Ovogodišnja inflacija će u Srbiji biti između 14 i 15 odsto, ukoliko se nastavi dosadašnji trend porasta cena na mesečnom nivou, procene su IZIT-a.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2008.

12:56

Default images

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović je, na konferenciji za štampu, rekao da je rast cena na malo u junu iznosio jedan odsto, čime je inflacija od početka godine dostigla nivo od 6,1 odsto, a na godišnjem nivou već je premašila projektovanih 6,5 odsto.

Prema njegovim rečima, u odnosu na isti mesec prošle godine cene su porasle za čak 12,1 odsto. On je ukazao da su junskoj inflaciji najviše doprineli industrijski neprehrambeni proizvodi, kao što je nameštaj, koji su poskupeli za 2,2 odsto i industrijski prehrambeni proizvodi sa poskupljenjem od 1,9 odsto.

Da nije došlo do osetnijeg sezonskog sniženja cena poljoprivrednih proizvoda od 9,7 odsto, inflacija bi bila na mnogo višem nivou, rekao je Đogović i napomenuo da su upravo ti proizvodi u proteklih godinu dana bili glavni generator inflacije, jer su u odnosu na prošlogodišnji jun skuplji za čak 29,7 odsto.

Istovremeno je cena industrijskih prehrambenih proizvoda povećana za 24 odsto.

"Imajući u vidu da u narednom periodu ne treba računati sa smanjivanjem javne potrošnje, da se može očekivati rast lične potrošnje preko novog zaduživanja i nastavljanje trenda poskupljenja nafte na svetskom tržištu, može se očekivati i da će na kraju godine inflacija iznositi oko 15 odsto", zaključio je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: