Industrija: Deficit 4,15 mlrd. $

Srbija je u trgovini industrijskim i rudarskim proizvodima za prva četiri meseca 2008. zabeležila deficit od 4,15 milijardi dolara, podaci su Privredne komore Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 03.07.2008.

12:09

Default images

Spoljnotrgovinski promet industrije i rudarstva od januara do aprila iznosio je 11,45 milijardi dolara, od čega je 3,65 milijardi izvoz, a 7,8 milijardi dolara uvoz.

Pokrivenost uvoza izvozom je 46,8 odsto, a dominantno učešće u izvozu i uvozu imaju zemlje Evropske unije i države regiona, nastale raspadom bivše Jugoslavije.

U metalskoj i elektroindustriji, spoljnotrgovinski promet iznosio je 3,3 milijarde dolara, od čega je izvoz vredeo 818 miliona, a uvoz 2,5 milijardi dolara. U poređenju sa istim periodom 2007. godine, izvoz proizvoda metalske i elektroindustrije povećan je za 51 odsto, a uvoz za 45,5 odsto.

U svim granama metalske i elektroindustrije ostvaren je deficit od 1,65 milijardi dolara. Najviše su uvoženi kamioni i specijalna vozila (260 miliona dolara), automobili (245 miliona), mašine za rudnike i građevinarstvo (12 miliona), TV i radio predajnici (111 miliona), TV i radio prijemnici (100 miliona) i računske i računarske mašine (94 miliona dolara).

Manje zaposlenih u industriji, veća produktivnost

U industriji Srbije u maju je je bilo pet odsto manje zaposlenih radnika nego u istom periodu prošle godine, a istovremeno produktivnost je povećana za devet odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda sa statistiku.

Najviše radnika napustilo je radna mesta u industriji preciznih i optičkih instrumenata, 24 odsto, zatim iz proizvodnje mašina i uređaja - 21 odsto i radio, TV i komunikacione opreme - 20 odsto.

Broj zaposlenih povećan je u malom broju industrijskih grana i to uglavnom u neznatnom procentu, a najviše je broj radnika povećan u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava (bez motornh vozila) za 14,7 odsto, gde je najviše porasla i produktivnost , za 80,4 procenata.

Veliko povećanje produktivnosti zabeleženo je i u proizvodnji nameštaja - za 73,2 odsto, reciklaži, za 71 i proizvodnji neelektričnih mašina i uređaja za 41,4 odsto.

Najveći pad produktivnosti zabeležen je u proizvodnji kože i obuće za 23 odsto, zatim u proizvodnji drvenih predmeta i plute (bez nameštaja) za 20 i proizvodnji preciznih i optičkih instrumenata za 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: