Drekslmajer otvara pogon na Kosovu

Predstavnici nemačke firme Drekslmajer najavili su da će u avgustu na Kosovu otvoriti pogon za proizvodnju elektronskih sistema za automobilsku industriju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.07.2008.

08:32

Default images

"To će biti pilot projekat, a očekujemo da će do kraja 2009.godine u fabrici biti posla za 500 radnika", rekao je generalni direktor Drekslmajera (Draexlmaier) Georg Šejdhamer i dodao da će za početak zaposliti 100 radnika.

Premijer Kosova Hašim Tači je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da je Kosovo najbolje mesto za investiranje u regionu. "Posle proglašenja nezavisnosti, Kosovu se otvaraju mnogobrojne mogućnosti za razvoj, zapošljavanje i ukupni napredak", ocenio je Tači.

On je dodao da je Vlada Kosova stvorila povoljan ambijent za strane investicije, otvaranje radnih mesta, regionalnu saradnju i kooperaciju i povećanje efikasnosti institucija.

Ulaganje Drekslmajera, koji se bavi proizvodnjom delova za automobile, biće najveća investicija posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Inače, nemačka firma je početkom maja u Zrenjaninu otvorila fabriku u koju bi do kraja 2009. godine trebalo da uloži 10 miliona evra. Kako je planirano, do kraja ove godine biće zaposleno hiljadu radnika, a do kraja 2009. godine taj broj bi trebalo da bude udvostručen. Drekslmajer planira da u Zrenjaninu, u Poslovnoj zoni Bagljaš, proizvodi kablovske setove za BMW 3 koji će se isporučivati na nemačko tržište.

Kompanija čije je sedište u Vilsbiburgu ima proizvodne pogone u 20 zemalja na 51 lokaciji i zapošljava ukupno 38 hiljada radnika, a finansijski saldo za 2007. godinu bio je oko 1,7 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: