Jat tehniku žele tri kompanije

Za kupovinu Jat tehnike do sada su interes pokazale tri velike inostrane kompanije, kaže generalni direktor tog preduzeća Budimir Hinić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

11:38

Default images

Hinić, u intervjuu za ekonomski dnevnik Biznis, nije naveo koje su to kompanije, ali je izrazio očekivanje da će do zaključenja tendera 26. septembra broj zainteresovanih za Jat tehniku, koja se bavi održavanjem i opravkom aviona, porasti.

"Jat tehnika vredi između 100 i 200 miliona evra, ali će prava cena kompanije biti određena na tenderu", ocenio je on.

Hinić je naveo da kompanija u ovoj godini očekuje prihode od oko 35 miliona evra ističući da se prihodi svake godine skoro udvostručuju, tako da bi, kako je naglasio, pet godina nakon privatizacije mogli da dostingu 200 miliona evra godišnje.

Direktor Jat tehnike je rekao da to preduzeće poseduje tri hangara za opravku aviona i probni sto za aviomotore, vredan 17 miliona evra, ali da najveću prednost te kompanije prestavljaju stručnost i znanje 930 zaposlenih od kojih su 650 licencirani aviomehaničari i inženjeri.

Hinić je naveo i da Jat ima sklopljen ugovore sa Jat ervejzom vredan 16 miliona dolara godišnje, a da su ugovori sa stranim kompanijama vredni 24 miliona dolara. Prema njegovim rečima, ove godine Jat tehnika će imati četiri linije za popravku aviona i jednu dodatnu za letelice Jat ervejza.

Jat tehnika je 2005. godine izdvojena iz Jat ervejza, a 100 odsto je u državnom vlasništu. Kapacitet Jat tehnike je 100 servisa aviona godišnje.

Podsetimo, zainteresovanost za Jat tehniku pokazalo je više svetskih kompanija, počev od singapurske „ST inženjering“, kao i firmi iz Izraela, Nemačke i Rusije. Jat tehnika serviser je svih velikih avio-kompanija, a ima i ugovore sa velikom američkom kompanijom za servisiranje motora „Hromoloj“, kao i sa ruskim „Siberijan erlajnsom“.

Mediji su spekulisali koliko tačno vredi Jat tehnika, ali to je teško oceniti, jer se kompanija nije kotirala na berzi, mada su neke procene da bi prodajna cena trebalo da bude najmanje deset puta veća od vrednosti kapitala koja je navedena u poslovnim knjigama preduzeća.

Pravo učešća na tenderu za Jat tehniku imaju kompanije koje se bave održavanjem, opravkom ili proizvodnjom aviona, motora i avio komponenti ili avio transportom, čiji je prihod u prošloj godini bio veći od 100 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: