Suficit Srbije sa državama CEFTA

Srbija je za pet meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 720 miliona dolara, što je, uglavnom, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2008.

10:42

Default images

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz Srbije u šest zemalja CEFTA od januara do maja iznosio je 1,48 milijardi dolara, a uvoz 755,8 miliona dolara.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima stalni suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije od 32,2 odsto, to tržište je drugo po značaju.

Prošle godine suficit u razmeni sa zemljama CEFTA bio je skoro milijardu evra, što je rast od 40,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U 2007. godini Srbija je ostvarila suficit u razmeni sa BiH, Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom, dok je iz Moldavije i Hrvatske više uvozila nego što je na tržišta tih zemalja izvozila.

Ocene stručnjaka su da su potencijali tržišta zemalja CEFTA značajni jer su od 2000. do 2007. godine ostvarene visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda, jasne su perspektive u pogledu daljeg rasta kao posledice napretka u evropskim integracijama.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobađanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70 odsto sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: