Fijat dostavio Nacrt ugovora

Predugovor o saradnji "Fijata" i "Zastave" trebalo bi da bude usaglašen do 17. jula i potpisan do kraja meseca, kaže u Samostalnom sindikatu "Zastava automobila".

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 02.07.2008.

10:30

Default images

"Posle potpisivanja predugovora, italijanski partner ima obavezu da pripremi biznis plan do početka septembra, a zatim sledi konačan ugovor o partnerstvu koji će verifikovati vlada Srbije", izjavio je direktor tog sindikata Zoran Mihajlović.

On je potvrdio da je "Fijat" dostavio Nacrt predugovora o saradnji sa "Zastavom" Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za privatizaciju, ali je izrazio nezadovoljstvo što sindikati fabrike nisu upoznati sa sadržajem tog dokumenta.

"Imamo utisak da se sve radi stihijski i u žurbi. Tražimo da budemo aktivan učesnik ove privatizacije, da se u protivnom ne bi dogodila nova socijalna bomba u Kragujevcu", upozorio je Mihajlović.

On je istakao da radnici moraju da budu upoznati sa stavom italijanskog partnera o budućnosti proizvodnje modela iz domaćeg programa i sudbini kooperanata u Srbiji na tom programu u slučaju "gašenja proizvodnje".

Prema njegovim rečima, nerešena su pitanja u vezi sa obavezama fabrike prema domaćim kupcima i tržištu rezervnih delova, kao i nastavkom poslovne saradnje sa "Dženeral motorsom" i proizvodnjom modela "Astra klasik".

"U slučaju da italijanski partner zadrži staru proizvodnju, postojaće dve paralelne fabrike, čime se otvara i pitanje statusa te firme i zaposlenih koji ostaju na starim radnim mestima", rekao je Mihajlović.

On je najavio da će, na poziv Sindikata, fabriku "Zastava" naredne sedmice posetiti delegacija Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za privatizaciju.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je ranije ove nedelje da bi nova vlada sledeće sedmice trebalo da odobri sklapanje ugovora italijanskog Fijata i kragujevačke Zastave, a gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović najavio je da će ugovor biti potpisan od kraja jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: