Drakulić još uvek bez odluke za JRB

Srpski biznismen Zoran Drakulić još nije odlučio da li će sa svojom kompanijom "Ist point" učestvovati na tenderu za preduzeće "Jugoslovensko rečno brodarstvo".

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 01.07.2008.

17:20

Default images

"Odluka o eventualnom učešću uslediće tek nakon analize stanja u kome se nalazi JRB. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda je 26. septembar, tako da još ima vremena", kazala je predstavnica za medije te kompanije Gordana Vitomirov.

Drakulić je bio trećerangirani na prvom tenderu za JRB, koji je raspisan u julu 2007. godine. On je tada ponudio 23 miliona evra za kapital JRB, a 14,64 miliona evra za investicije, što je bilo znatno manje od prvorangiranog konzorcijuma Tamoza - Daksin, koji je ponudio 32,25 miliona evra za kapital i deset miliona evra za investicioni program.

"Ist point" je zbog komplikacija koje su se dogodile oko tendera, u vezi s kvalifikovanošću ostalih ponuđača, uložio prigovor Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja na zakonitost tendera i tražio da se ponude proglaše nevažećim.

Da Drakulić ima ozbiljne namere kada je reč o prevozu robe Dunavom pokazala je i njegova investicija u Austriji, realizovana u januaru 2007. godine, kada je za oko 100 miliona evra kupio kompaniju austrijskog rečnog brodarstva DDSG. DDSG je vodeći prevoznik tereta Dunavom, ima flotu od 250 brodova, sa ukupnim kapacitetom od 230.000 tona, prevozi robu od Severnog do Crnog mora i treće je po veličini preduzeće te vrse u Evropi, a prvo po profitu.

Drakulić je tada naveo da ta kupovina znači mnogo za srpsku privredu i da je ideja da se posao oko transporta žita (osnovna delatnost "Ist pointa" je trgovina žitaricama) značajno proširi, o čemu svedoči i činjenica da će s tom investicijom pokrivati 20 odsto rečnog prevoza između Konstance i Roterdama.

Agencija za privatizaciju raspisala je juče drugi tender za JRB, a krajnji rok za dostavljanje ponuda - 26. septembar 2008. godine. JRB je lider na srpskom tržištu unutrašnjeg i međunarodnog rečnog transporta. Flotu JRB čine 16 brodova, 14 potiskivača, dva tegljaca i 120 barži.

Firma je atraktivna i zbog poslovne zgrade od 6.500 kvadrata u ulici Kneza Miloša, jer je ta lokacija idealna za gradnju hotelskog ili nekog drugog uslužnog ili poslovnog objekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: