Goša otvorila novu liniju za vagone

U fabrici za proizvodnju šinskih vozila Goša u Smederevskoj Palanci je otvorena nova linija za proizvodnju teretnih vagona tipa "eanos".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2008.

15:58

Default images

Kapacitet nove linije je proizvodnja dva vagona dnevno, a opslužuje je 80 radnika na površini od 2.770 kvadratnih metara. Prošle godine u Goši je proizvedeno 170 "eanos" teretnih vagona za kupce iz zapadne Evrope, za ovu godinu planirana je proizvodnja 550 vagona, a naredne godine 750 vagona.

Fabrika Goša je krajem maja konkurisala kod Agencije za strana ulaganja i promocije izvoza za dodelu bespovratnih sredstava za nove investicije i za investicioni projekat izgradnje fabrike za proizvodnju teretnih vagona ''eanos'' i obrtnih postolja. Vrednost projekta iznosi dva miliona evra.

"Država je ove godine odobrila 750 hiljada evra podsticaja iz Nacionanog investicionog plana za zapošljavanje 300 radnika i otvaranje dve nove proizvodne linije u Goši", podsetio je otvarajući pogon ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Investicijom je predviđeno da se, osim nove proizvodne linije za teretne vagone, krajem avgusta otvore i proizvodne linije za obrtna postolja u krugu već postojeće fabrike.

On je dodao da Goša trenutno ima hiljadu zaposlenih, a očekuje da se do kraja avgusta broj zaposlenih poveća za još 100 radnika. Dinkić je podsetio da se 80 odsto proizvodnje Goše izvozi, da je jedan od kupaca i Francuska i izrazio nadu da će i "srpske železnice kupovati srpske vagone".

''Ovde se četiri vagona dnevno proizvode po najmodernijim svetskim standardima i ubedjen sam da će Goša nastaviti svoj razvoj. Ova proizvodnja će svakako pomoći Srbiji da popravi svoj spoljnotrgovinski bilans, i da srpske železnice dobiju najmodernije vagone od srpskog proizvođača", istakao je on.

"Uložićemo nova sredstva da se modernizuju srpske pruge, a zatim ćemo izdvojiti podsticajna sredstva svim prozvođačima lokomotiva i vagona da i naša železnica bude po evropskim standardima", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: