Rekordna prijava prihoda 3,7 mil. €

Prihod veći od 1.349.784 dinara u 2007. godini prijavilo je 17.625 građana Srbije, a najveća prijavljena zarada iznosi 295.773.984 dinara ili skoro 3,7 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.06.2008.

08:26

Default images

Tu zaradu je prijavio poreski obveznik nepoznatog zanimanja, a među prvih 100 građana sa najvišom poreskom osnovicom, najviše ima upravo onih neprijavljenog zanimanja - 29.

Među prvih 100 je i po 14 preduzetnika i 14 menadžera, sedam diplomiranih ekonomista, 10 direktora (banke, prodaja i distribuicja) i po tri advokata i inženjera, pokazuju poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana.

Što se tiče zanimanja onih koji podnose poreske prijave, u Poreskoj upravi kažu da oni često umesto zanimanja upisuju zvanje, pa je teško utvrditi koje je zvanje najprofitabilnije.

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najprofitabilnija zanimanja su ekonomske struke, menadžeri, privatni preduzetnici, potom pravne struke, advokati, zatim inženjeri.

Rok za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2007. godinu istekao je 17. marta 2008. godine, a osnovica preko koje se plaća porez na dohodak građana utvrđuje se kao trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez, a to je preko 1.349.784 dinara.
To ne znači da su svi koji su prijavili godišnji prihod automatski i poreski obveznici poreza na dohodak građana, s obzirom da se isti umanjuje za plaćene poreze i doprinose i druge olakšice, nakon čega se utvrđuje dohodak za oporezivanje.

Poreska uprava, pored obveznika koji su sami prijavili ostvareni prihod veći od utvrđenog limita, po službenoj dužnosti utvrđuje porez na dohodak građana za oko četiri hiljade poreskih obveznika, koji nisu prijavili ostvarene prihode.

Te poreske obveznike Poreska uprava, naime, utvrđuje na osnovu poređenja podataka iz pojedinačnih poreskih prijava, koje su poslodavci bili dužni da predaju do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu.

Dohotkom za oporezivanje smatra se godišnji zbir zarada, oporezivih prihoda od samostalne delatnosti, od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine, od davanja u zakup ili podzakup nepokretnosti i pokretnih stvari, prihoda od osiguranja lica.

Dohodak za oporezivanje obračunava se na taj način da se godišnji zbir prihoda po osnovu zarade i oporezivih prihoda koji su predmet oporezivanja godišnjim prihodom, umanji za plaćeni porez i doprinose za obavezno socijalno osiguranje, pa od tako dobijenog iznosa odbije neoporezivi iznos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: