Objavljen tender za Jat tehniku

Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za učešće na tenderu radi prodaje 70 odsto ukupnog registrovanog kapitala JAT-Tehnika.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

11:05

Default images

U pozivu se navodi da u privatizaciji mogu učestvovati samo kompanije koje se održavanjem i opravkom aviona bave najmanje pet godina i koje su u poslednjoj godini rada ostvarile prihod od najmanje sto miliona evra.

Zainteresovane kompanije imaju rok do 29. avgusta da otkupe tendersku dokumentaciju i mogućnost da do 26. septembra dostave ponude. Kao preduslov za podnošenje ponuda je i uplata depozita ili dostavljanje licitacione garancije u iznosu od 500.000 evra.

JAT Tehnika je kompanija koja se nalazi pored aerodroma "Nikola Tesla" i bavi se održavanjem i popravkom aviona, sada je u stopostotnom vlasništvu države.

Ovo preduzeće sa 912 zaposlenih, u prošloj godini ostvarilo je prihod od 22 miliona evra. Kao njegov najveći potencijal u pozivu se ističe iskusno osoblje, licence i sertifikati stranih agencija, kao i velika vrednost u nekretninama od kojih su najznačajniji dva hangara površine od oko 20.000 kvadratnih metara koji se koriste za popravku aviona.

Uskoro i tender za Jat

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je protekle sedmice da će, posle javnog poziva za učešće na tenderu za privatizaciju Jat-Tehnike, oko 15. jula biti raspisan tender i za privatizaciju kompanije Jat
Ervejz.

"Tender za Jat će trajati do septembra, do kad je predviđeno da se dostave obavezujuće ponude", rekao je Dinkić i dodao da će na tenderu biti ponuđeno 51 odsto kapitala Jata, sa mogućnošću da u pregovorima sa prvorangiranim na tenderu država proda do 75 odsto kapitala i to samo ukoliko je ponuđač iz EU.

On je dodao da je uslov da Jat posle privatizacije zadrži status nacionalnog avioprevoznika i da srpska zastava ostane na avionima, a država će imati svoje članove u Upravnom odboru u toj kompaniji.

Građanima, koji imaju pravo na besplatne akcije, zaposlenima i bivšim zaposlenima u Jatu, neće bit davane akcije, već će biti isplaćeni u gotovini, dok će od ostalih pet javnih preduzeća građani dobiti besplatne akcije.

Ako je ponuđač na tenderu kompanija sa sedištem van teritorije EU, moći će da kupi do 51 odsto kapitala Jata i moraće da uđe u konzorcijum sa nekom kompanijom iz Unije zbog sporazuma o "slobodnom nebu" koji je na snazi u EU, objasnio je Dinkić.

Jat ervejz je sa flotom od 16 aviona za prvih pet meseci ove godine prevezao ukupno 437.862 putnika, što je za devet odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On je podsetio i da će 16. juna biti objavljen tender za "Jat tehniku" i dodao de će uslovi biti da je potencijalni kupac ostvario prihod od najmanje 100 miliona evra u 2007. godini i da se specijalizovao za remont i servisiranje aviona. Tender za "Jat tehniku" biće otvoren do 26. septembra, najavio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: