Žitarica će biti i za izvoz

Vladina Uredba o zabrani izvoza pšenice i kukuruza istekla je u nedelju i neće biti produžavana, rekao je ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.06.2008.

08:37

Default images

Milosavljević je rekao da će ovogodišnji rod pšenice biti dovoljan za domaće potrebe i za izvoz, kao i da će na nešto manje zasejanih površina u odnosu na prošlu godinu biti nadprosečnih prinosa. “Očekujem da ćemo, na nešto manje zasejanim površinama u odnosu na prethodnu godinu, imati ove godine natprosečne prinose kada je pšenica u pitanju", rekao je on.

"Žetva je na pragu, za otprilike dve nedelje će početi, a prognoze su da ćemo ove godine doći do oko 1,8 miliona tona žita. Sa negde između 200 i 300 hiljada tona prenetih iz prethodne godine, to je sasvim dovoljna količina i za nekoliko stotina hiljada tona žita za izvoz, koja će sigurno naći kupca na svetskim berzama”, kazao je Milosavljević.

Ministar poljoprivrede očekuje da će biti dobra dobra godina za skoro sve ratarske proizvode i da bi u Srbiji prvi put, za poslednjih nekoliko godina, mogao da bude rast poljoprivredne proizvodnje.

“Prve procene ministarstva govore da ćemo prekinuti trogodišnji pad poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Procene su da ćemo ove godine imati ukupan rast poljoprivredne proizvodnje za oko 10 odsto, i da će to biti početak jednog kontinuiranog rasta i oporavka poljoprivrede. Ponovo ističem, poljoprivrednicima i ljudima koji žive na selu, država konačno pomaže da bolje žive od svoga rada”, rekao je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: