Župa namirila dugovanja BASF-u

Hemijska industrija Župa se sudskim poravnanjem oslobodila duga od pet miliona evra prema BASF-u, svom najvećem dobavljaču.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 04.06.2008.

14:20

Default images

"Sudsko poravnanje smo uradili ustupanjem odmaralista na Kopaoniku, čime smo namirili ceo dug od pet miliona evra prema BASF-u" rekao je zastupnik kapitala i generalni direktor Župe Miroljub Milojević.

Župa se tako, prema njegovim rečima, oslobodila i hipoteke nad Fabrikom pesticida i delom Fabrike sulfata, a ukinuta je i privremena mera kraljevačkog Trgovinskog suda na otuđenje pojedinih nepokretnosti.

Preostala dugovanja Župe prema Komercijalnoj i Agrobanci iznose nešto manje od dva miliona evra, rekao je Milojević i dodao da postoje dugovanja za gas i struju, ali i razumevanje da se naknadno izmire. "Sada smo spremni za prodaju na tenderu, koji će biti objavljen najkasnije za deset dana", najavio je Milojević.

Župa je u drugom pokušaju tenderski privatizovana početkom 2003. godine. Prodata je beogradskoj kompaniji "Vektra M" Violete Josifove, a ugovor je raskinut u novembru 2005. godine, nakon čega je upravljanje nad preduzećem preuzeo Akcijski fond.

Posle poništenja privatizacije preduzeće je imalo 12 miliona evra duga, a dugovalo je i 18 mesečnih zarada za oko 1.200 zaposlenih. Proizvodnja je bila ugašena u sve četiri fabrike.

Novo poslovodstvo je u medjuvremenu uspelo da obnovi proizvodnju u tri fabrike. Na osnovu odobrenog socijalnog programa u vrednosti od 162 miliona dinara Župu su prošle godine napustila 544 radnika, tako da sada fabrika ima 580 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: