Zatvoreni Fima fond počeo da radi

Investicioni fond Fima SEE aktivist (Fima Southeast Europe Activist) objavio je javni poziv za upis i uplatu 8.000 akcija zatvorenog fonda po ceni 10.000 po akciji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2008.

13:51

Default images

Poziv za građane i preduzeća otvoren je do 30. juna, a ukoliko akcionari uplate veći broj akcija od onog koji je emitovan, skupština akcionara će imati mogućnost da formira fond sa kapitalom koji čine sve uplate.

Osnivačka skupština akcionara Fonda zakazana je za 5. jul, a prema rečima direktora Fime invest Milana Marinkovića do tada bi proces registracije fonda trebalo da bude priveden kraju. U Fimi očekuju da će vrednost prikupljenih sredstava biti do 40 miliona evra.

Fond Fima SEE aktivist će većinu prikupljenog kapitala investirati u hartije od vrednosti kompanija koje su listirane na Beogradskoj berzi, ali i u berzama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Namera Fime je da na osnovnu detaljne analize poslovanja kompanija, kroz ovakvu vrstu investicionog ulaganja podrže njihovo poslovanje na srednji i duži rok.

Fond će nastojati da utiče na upravljanje preduzećima u koja ulaže, zalagaće se i da imenuje predstavnike i akcionare Fonda u organe kompanija i aktivno će učestvovati na skupštinama akcionara.

Kada javni poziv bude zatvoren, investitori koji su kupili akcije moći će njima da trguju na berzi, čime će i Beogradska berza dobiti nove, kvalitetne hartije od vrednosti, koje će biti dostupne investitorima, kaže Milan Marinković, direktor društva Fima Invest

„Osnivanjem zatvorenog investicionog fonda u Srbiji se razvija novi segment tržišta investicionih fondova koji do sada nije postojao. Verujemo da će zbog specifičnosti koje imaju u odnosu na drugu vrstu fondova, zatvoreni investicioni fondovi doživeti afirmaciju kod investitora koji pronađu interes u ovakvoj vrsti investiranja“, kaže Marinković.

Društvo za upravljanje fondovima Fima invest imaće pravo na dva odsto osnovne imovine fonda da podmiri troškove osnivanja i na 2,92 odsto godišnje za troškove upravljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: