Đelić:Nestabilnost loša za ulaganja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da Srbija od 2002. ima visok nivo stranih investicija, ali da se ove godine beleže problemi zbog političke neizvesnosti

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 03.06.2008.

08:18

Default images

Đelić je naveo da je u prethodne dve godine u Srbiju ušlo 9,1 milijardu dolara stranih investicija, od čega 40 odsto u finansijski sektor, 22 odsto u telekomunikacije, 19 odsto u industriju, 10 odsto u nekretnine, osam odsto u trgovinu, a dva odsto u građevinski sektor.

On objašnjava da je struktura investicija dobra, jer je od prošlogodišnjih 3,6 milijardi dolara investicija 70 odsto otišlo u potpuno nove "grinfild" projekte ili u dodatne investicije, ali da je potrebno više ulagati u industriju.

Srbija je od 2003. godine jedna od 50 svetskih zemalja koje privlače više od milijarde dolara stranih investicija godišnje, dodao je on.

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da je politička neizvesnost u 2008. godini loša za ulaganja i da zbog neizvesnosti nije zatvorena finansijska konsturkcija za koncesiju za auto put Horgoš-Požega i za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Đelić je rekao da je približavanje EU od ključnog značaja i za ruske investicije, uključujući i gasovod, jer EU ima poslednju reč u određivanju trase gasovoda kroz Evropu.

Prema podacima iz publikacije Najveći strani investitori u Srbiji, čiji je izdavač beogradski ekonomski dnevnik Privredni pregled, u Srbiju je od 2002. godine ušlo 13,8 milijardi dolara stranih investicija.

Austrija je na prvom mestu sa dve milijarde dolara a Grčka na drugom mestu sa 1,8 milijardi. Prvih pet kompanija po ulaganju su Telenor sa 1,6 milijardi evra, Filip Moris sa 611 miliona evra, Mobikom sa 570 miliona evra, Banka inteza sa 508 miliona i Štada sa 475 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: