Srbija rekorder po poskupljenjima

Srbija je po poskupljenjima postala svojevrsni rekorder u regionu, a prema proceni ekonomista, u tom segmentu zadržaće lidersku poziciju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.06.2008.

18:34

Default images

Posle najvećeg poskupljenja naftnih derivata u poslednje dve godine, stručnjaci očekuju lančani efekat na celu ekonomiju. Iako ta pojava od 2000. nije uobičajena, poslednjih nedelja ulična prodaja benzina u Srbiji postala je češća.

Za jeftiniju voznju vozači se danas snalaze drugačije. Sve skuplji benzin zamenjuje se jeftinijim auto plinom. Građani na sličan način pokušavaju da se prilagode i ostalim poskupljenjima. Kupujući jeftinije i manje kvalitetne proizvode domaće stanovništvo trudi se da uštedi. Računica, međutim, pokazuje da to nije baš uvek moguće.

Tako, svi oni koji su kupovali beli hleb i zbog niže cene prešli na polubeli, ipak nisu uspeli da uštede. Navodno jeftiniji hleb, za godinu dana poskupeo je 75, a beli 52 odsto. Cene mesnih prerađevina skočile su za šest, a svežeg mesa za 25 odsto. Ista situacija je i sa mlekom. Jeftinije sveže mleko poskupelo je za 40, a dugotrajno za 21 odsto.

Skupo gorivo polako stiže i autogas, koji je za godinu dana poskupeo 68 odsto, dok je cena benzina veća za 29 odsto. Neki vozači se snalaze, pa umesto kupovine na ulici, skup benzin zamenjuju jeftinijim auto-plinom.

Posle najvećeg poskupljenja goriva u poslednje dve godine ekonomista Miroslav Zdravković kaže da očekuje lančanu reakciju na tržištu.

"Ako bismo sada tražili ko je odgovoran shvatili bismo da je jednostavno reč o zakonu trzista. Ako pitate prodavce zašto su podigli cene oni će reći da su dobavljači odgovorni, a dobavljači da su proizvođači koji će na kraju reći da je sve to zbog visoke cene goriva i povećanih troškova proizvodnje. To znači da trzište sve diktira", objašnjava Zdravković.

I pored najave novih poskupljenja životnih namirnica zbog cene goriva, Ministarstvo finansija ne planira da smanji akcize na naftne derivate. Iako bi jeftinije gorivo usporilo i rast inflacije, resorni ministar Mirko Cvetković kaže da bi smanjenje akciza napravilo veliki manjak u budžetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: