Mišković treći najbogatiji čovek

Bogatstvo Miroslava Miškovića, vlasnika Delta holdinga, iznosi 0,35 odsto BDP-a Srbije, pa je on, prema tom kriterijumu, treći najbogatiji građanin sveta.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Ponedeljak, 26.05.2008.

09:52

Default images

Na listi deset najbogatijih stanovnika sveta prema kriterijumu visine bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemalja iz kojih svaki od njih dolazi, Mišković se sa imetkom od dve milijarde dolara nalazi na trećem mestu, objavio je slovenački poslovni dnevnik Finance.

Finance se, prilikom pravljenja liste, služio podacima iz Forbsove liste najbogatijih, kao i istočnoevropskom skalom poljskog lista Vprost.

Mada lista nije odraz realnog bogatstva prve desetorice na globalnom nivou i znatno odskače od stvarnog stanja, ona ipak ilustrativno pokazuje njihovu, često i ne samo finansijsku, moć u zemljama iz kojih dolaze, konstatuje zagrebački „Jutarnji list”.

List ukazuje da su meksički telefonski magnat Karlos Slim Helu i Mišković, iako neuporedivi po realnom bogatstvu (60 milijardi dolara nasuprot dve), vrlo uporedivi i po političkoj moći i sveprisutnosti u biznisu svojih zemalja.

Mišković "nadmašio" Gejtsa, Deripasku i Bufeta

Na prvom mestu je vlasnik Ikee Ingvar Kamprad, čije bogatstvo od 31 milijarde predstavlja 0,93 švedskog BDP-a od 3.330 milijardi. Meksikanac Slim je na drugom mestu na listi, sa bogatstvom od 0,44 odsto BDP-a njegove zemlje, koje iznosi 13.000 milijardi.

Na četvrtom mestu je vlasnik koncerna čelika Acelor Mital Lakšmi Mital, čijih 45 milijardi dolara predstavlja 0,15 od 29.000 milijardi BDP-a Indije.

Vlasnik 63 odsto pivare Laško Boško Šrot, koji preko svojih pet firmi kontroliše još i znatan deo drugih poslova u Sloveniji, među kojima i uticajni dnevnik Delo, na petom je mestu, sa 1,1 milijardom dolara ili 0,14 odsto BDP-a Slovenije, koji je 540 milijardi.
Biznismen Oleg Deripaska sa 28 milijardi dolara je na šestom mestu, a njegovo bogatstvo iznosi 0,13 odsto ruskog BDP-a, koji je 20.000 milijardi.

Na sedmom mestu je vlasnik hrvatskog „Konzuma”, Ivica Todorić, čijih 800 miliona dolara predstavlja 0,12 odsto od 690 milijardi BDP-a Hrvatske.

Indijac Kušal Pal Sing, sa bogatstvom od 50 milijardi dolara je na osmom mestu, a njegov udeo u BDP zemlje od 29.000 milijardi iznosi 0,1 odsto.

Na devetom mestu je Amerikanac Voren Bufet, vlasnik Berkšir Hathveja, koji sa 62 milijarde dolara učestvuje sa 0,04 odsto u BDP SAD od 138.000 milijardi.

Sa 0,04 odsto učešća u budžetu SAD je i deseti na listi, vlasnik Majkrsofta Bil Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na 58 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: