Srbija neće imati dovoljno šećera?

U našoj zemlji je ove godine šećernom repom zasejano manje od 50.000 hektara, a za pun kapacitet rada svih šećerana potrebno je 80.000 hektara.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 24.05.2008.

11:27

Default images

Zbog toga će 2008. godina biti teška za srpsku industriju šećera, izjavio je predsednik Upravnog odbora kompanije Sunoko Timo Miler.

Miler je naglasio, kako se navodi u saopštenju Sunoka, da su domaćim proizvođačima šećerne repe potrebne subvencije države za sve površine pod repom, kao što je slučaj u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Po njegovom mišljenju, razlog za smanjenje zasejanih površina je nagli porast cena konkurentsnog industrijskog bilja u 2007. godini.

U Sunoku, u čijem sasatavu posluju šećerane u Vrbasu, Baču, Pećincima i Kovačici, smatraju da proizvdnja šećerne repe u Vojvodini ima budućnost, jer je to jedno od tri najbolja područja u Evropi za tu vrstu proizvodnje.

Optimizmu u pogledu povećanja proizvodnje doprinose i činjenice da se svetske zalihe šećera smanjuju, dok potražnja raste, pa se dugoročno može očekivati stabilizacija i rast cene šećera u svetu, smatraju u Sunoku.

Prošle godine u Srbiji je šećerna repa bila zasejana na oko 40.000 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: