Pet zainteresovanih za Kablove

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju Industrije kablova u Jagodini otkupilo je pet kompanija iz inostranstva - tri iz Rusije i po jedna iz Belorusije i Švajcarske.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2008.

17:02

Default images

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu je 6. juna, "a potencijalni kupci mogu od Agencije za privatizacuju da zatraže produženje roka, dok se ne konstituiše nova vlada", kažu u Sindikatu ove firme, koja je najveći proizvođač kablova i kablovskog pribora na Balkanu.

Agencija za privatizaciju je, nakon četiri godine od početka restrukturiranja, objavila javni poziv za učešće na tenderu za prodaju 100 odsto društvenog kapitala Kablova 31. januara, ali je taj rok do sada dva puta produžavan.

Učesnik na tenderu mora da se bavi delatnošću proizvodnje izolovane žice ili kablova najmanje tri godine u kontinuitetu i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 65 miliona evra u 2007. godini, ili da je finansijski investitor sa ukupnom poslovnom aktivom većom od 100 miliona evra.

Sindikat i poslovodstvo su od budućeg kupca zatražili da se proizvodni program Industrije kablova ne menja narednih pet godina, da ne bude tehnološkog viška naredne dve godine, a otpemnina za radnike ne bude niža od 300 evra po godini staža, da investicije budu minimum 30 miliona evra.

Od početka restrukturiranja, 27. maja 2004. godine, Industriju kablova je napustilo, po raznim osnovama, dve hiljade radnika. Poveriocima duguje oko 100 miliona evra, od čega samo radnicima 27 miliona evra.

Industrija kablova osnovana je 1955. godine i četvrta je u Evropi po proizvodnim kapacitetima. Krajem osamdesetih godina zapošljavala je oko deset hiljada radnika i izvozila kablove u 33 zemlje sveta. Sada zapošljava oko tri hiljade radnika, i prošle godine, prema podacima Regionalne privredne komore, bila je najveći izvoznik među 13 opština u Šumadiji i Pomoravlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: