Predstavnici Fijata u Zastavi

Delegacija Fijata stigla je danas u Zastavu kako bi s predstavnicima kragujevačke fabrike radila na pripremi dokumentacije za potpisivanje ugovora o strateškoj saradnji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 20.05.2008.

12:35

Default images

Direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević kaže da su u pratnji italijanske delegacije koju čine ekonomisti, pravnici i inženjeri stigli i predstavnici republičke Agencije za privatizaciju i konsultantske kuće "Diloit i tuš" (Deloitte & Touche).

"Delegacija 'Fijata' došla je jutros i do kraja sedmice radićemo na pripremi elemenata za potpisivanje ugovora. Sutra stiže i tehnička ekipa 'Iveka' (Iveco) koja će boraviti u našoj fabrici kamiona", rekao je Radojević.

Sve pozicije u ugovoru trebalo bi da budu dogovorene do kraja juna, kada se očekuje i potpisivanje ugovora, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Zoran Radojević podseća da je u aprilu "Fijat" (Fiat) sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja potpisao Memorandum o razumevanju i zajedničkom ulaganju u "Zastavu", na osnovu kojeg bi torinska fabrika postala vlasnik 70 odsto imovine fabrike automobila, a država preostalih 30 odsto.

Naglasivši da je još rano razmatrati pravno-ekonomske i tehničko-tehnološke aspekte buduće saradnje, Radojević je najavio da će 27. maja u "Zastavu" doći i kooperanti "Fijata" da bi sa dobavljačima kragujevačke fabrike automobila sagledali mogućnosti za formiraje mešovitih preduzeća koja bi "pratila" proizvodnju "Fijatovih" automobila u Kragujevcu.

Radojević je ponovio da slede detaljne analize, "snimanje" stanja, sagledavanje mogućnosti prebacivanja novih tehnologija i mogućnosti prihvatanja postojeće infrastrukture, kao i da će se razgovarati i o petogodišnjem komercijalnom ugovoru koji "Zastava" ima sa "Dženeral motorsom" o sklapanju automobila "opel astra klasik" u Kragujevcu, a koje je trebalo da počne krajem ove godine.

"Fijat", prema Memorandumu, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, a planirani obim proizvodnje je 200 hiljada automobila godišnje. U drugoj fazi, do kraja 2010. godine, "Fijat" bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u "Zastavi" porasla na 300 hiljada vozila godišnje.

Otpremnine do kraja sedmice

Predsednik Samostlanog sindikata fabrike "Zastava automobili" Zoran Mihajlović kaže da će isplata prvog dela otpremnina od 100 evra od ukupno 300 evra po godini staža radnicima koji su se izjasnili za dobrovoljni odlazak iz fabrike biti isplaćena do kraja sedmice.

"Prema protokolu koji smo 6. maja potpisali sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, prva tranša otpremnina od 100 evra trebalo je da se isplati najkasnije do danas, ali pošto poslovodstvo tom ministarstvu još nije dostavilo spiskove taj rok će biti prolongiran za nekoliko dana", rekao je Mihajlović i dodao da je dobio informaciju iz Ministarstva ekonomije da su pare obezbeđene.

"Druga tranša otpremnina od 200 evra po godini staža, kako je potpisanim protokolom i predviđeno, biće isplaćena tek po potpisivanju ugovora sa Fijatom", rekao je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: