"Poboljšati trgovinu sa Ukrajinom"

Srbija u trgovini sa Ukrajinom ima deficit od četvrt milijarde dolara, a sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom još nije potpisan, kaže Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

10:03

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji u Kijevu prisustvuje Generalnoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj, izjavio je da je trgovinska razmena Srbije i Ukrajine dostigla pola milijarde dolara, ali je ocenio da je to malo ako se ima u vidu da je Ukrajina jedna od najdinamičnijih ekonomija i da ima 47 miliona stanovnika.

"Za Srbiju je ukrajinsko tržište mnogo pristupačnije od ruskog", kazao je i dodao da u toj zemlji već posluju srpske kompanije Sintelon i MK grupa.

Đelić će danas o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje razgovarati sa potpredsednicima ukrajinske vlade Ivanom Vasjunikom i Grigorijem Nemirjom, kao i sa ministrom za privredu Bogdanom Danilišinom i ministrom za saobraćaj i veze Josifom Vinskim.

Kako je dodao, tokom dana će biti održani i sastanci o unapređenju energetske efikasnosti i lokalne infrastrukture.

"Srbija u toku mandata buduće vlade mora da završimo ključne elementne nacionalne infrastrukture, medju kojima su Koridor 10 i Koridor 7, izgradnja autoputa prema Crnoj Gori, kao i obilaznica oko Beograda, magistralni put prema Rumuniji i modernizacija zeleznice", naveo je vicepremijer Srbije.

Neophodno je i dalje privlačenje investicija, ocenio je, dodajući da u postoji veom jasna ideja o privlačenju investicija i to u automobilskoj industriji koja povezuje 16 privrednih grana.

"Treći cilj je dalji razvoj izvoznih potencijala", kazao je Đelić i dodao da bi poljoprivreda mogla do 2011. godine da dostigne izvozni potencijal od 10 milijardi evra godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: