"Teleprezens" u Telekomu Srbija

Telekom Srbija će instalirati četiri "teleprezens" sistema kompanije Cisko koji omogućuju organizovanje video-konferencija pružajući utisak stvarnog prisustva.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2008.

12:52

Default images

Sistem "teleprezens" (telepresence) biće instaliran u sedištima Telekoma u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Podgorici i Banja Luci, a u ovaj investicioni projekat Telekom Srbije uložio je 400 hiljada evra.

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko kaže da će do septembra meseca mogućnosti ovog sistema biti isprobane u okviru te kompanije i da će nakon toga usluge "teleprezensa" biti ponuđene i komercijalnim korisnicima.

" Telekom će napraviti četiri "teleprezens" sobe čije će mogućnosti po komercijalnim cenama moći da koriste zainteresovane kompanije. One će iznajmljivati termine, uz plaćanje Telekomu, ali još uvek ne možemo da kažemo kolike će te cene biti", rekao je Radujko.

Saša Leković direktor strategije i planiranja Telekom Srbije navodi da je cilj Telekoma razvoj mreže i "teleprezens" tačaka u celom regionu jugoistočne Evrope, i povezivanje sa drugim operaterima kako bi poslovnim korisnicima omogućili da brže, efikasnije i kvalitetnije stupe u kontakt sa partnerima u inostranstvu.

"Šezdeset odsto komunikacije koja se odvija između ljudi je vizuelna komunikacija. Prednost "teleprezensa" je u tome što putem ekrana koji prikazuju ljude u prirodnoj veličini simulira realno prisustvo u istoj prostoriji, odnosno možete da vidite svaki gest sagovornika bez obzira što se nalazi u drugoj zemlji. Tako se zadržava poverenje kojeje neophodno da bi se efikasnije donosile važne odluke", objašnjava Leković.

Andreas Heimgartner, direktor za strateške partnere u kompaniji Cisko sistems naglasio je da je Telekom samo jedan od 25 partnera ( Telekom Italija, Britiš telekom..) i koji će širom sveta takođe implementirati "teleprezens" sistem.

"Kompanija Cisko ima 120 kancelarija i instaliranjem "teleprezens" sistema samo uspeli smo da izbegnemo 15.000 zahteva za putovanja i time smo uštedeli 150 miliona evra. Prednosti sistema su velika novčana ušteda i povećanje produktivnosti", navodi Heimgartner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: