Za pomoć MSP 20 milijardi dinara

Za pomoć sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) u 2008. će, kroz razne programe i institucije, putem donacija i kredita, biti uloženo oko 20 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.05.2008.

09:05

Default images

Sredstva koje izdvaja država Srbija za pomoć MSP su se u poslednje tri godine povećala četiri puta, a podrška tom sektoru se osnažila i po broju institucija koje učestvuju u njoj, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić.

Ona je naglasila da svake godine samo Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) izdvaja oko milion dolara bespovratne pomoći za oko 100 MSP, gde se do 50 odsto pomaže finasiranju njihovih projekata usmerenih na izvoz.

Ovogodišnji budžet agencije SIEPA za te namene iznosi 60 miliona dinara, rekla je Matić i najavila da će se u petak dodeliti prva tranša pomoći od 40 miliona dinara.

Veliku pomoć sektoru MSP, koji u ukupnom izvozu Srbije učestvuje sa skoro 50 procenata, pruža i Fonda za razvoj svojim nekomercijalnim kreditima, čiji je budžet za ovu godinu sedam milijardi dinara.

Kao najveće probleme MSP u Srbiji, ona je navela nedostatak finansijskih sredstava, komplikovane propise i sporu administraciju, te nedostatak informacija o stranim tržištima i potrošačkim trendovima, ali je istakla da država intenzivno radi na njihovom rešavanju kako bi taj sektor zaista postao okosnica privrede.

Matić je ocenila da će sektoru MSP pomoći i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer će to obezbediti sigurnost i predvidivost srpskog tržišta, što će doprineti i da se poboljša kreditni rejting zemlje, a time smanje kamatne stope.

Direktorka TAM i BAS programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se odnose na pružanje tehničke i savetodavne pomoći preduzećima u zemljama tranzicije Šarlot Salford podestila je da je TAM program od 2001. godine sproveo 164 projekta, koje je sa osam miliona evra finasirala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).

BAS program je u Srbiji aktivan od 2006. godine i sa fondom od 583 hiljada evra pomogao je razvoju 110 preduzeća, dok je Holandija donirala još 960 hiljada evra za naredne tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: