Farmakom ulaže u Zorku milion evra

Kompanija Farmakom uložiće oko milion evra u modernizaciju pogona Zorke čime će biti otvoreno 800 radnih mesta, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2008.

17:40

Default images

Fabrika Zorka i kompanija Farmakom potpisale su ugovor koji ovu komapaniju obavezuje da u narednih 45 dana pokrene proizvodnju veštačkih đubriva, kao i protokol o saradnji kojim je predviđeno pokretanje proizvodnje u narednih 90 dana u sektoru obojene metalurgije.

Dinkić je kazao da je reč o ozbiljnim investicijama Farmakoma koja je trenutno zakupac u Zorki, da je plan da se u modernizaciju pogona uloži oko milion evra i da će na taj način 800 ljudi dobiti posao.

Ministar je potvrdio da će država nastaviti da prati proizvodnju subvencijama koje trenutno iznose 19 miliona dinara na mesečnom nivou i dodao da je cilj da Zorka počne da izvozi na tržišta Evropske unije.

Farmakom planira proizvodnju 50 hiljada tona veštačkog đubriva godišnje i 75 do 80 tona cinka dnevno u sektoru obojene metalurgije, kaže se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

„Ako ulagač pokaže da je sposoban da podigne proizvodnju, uposli ljude, obezbeđuje redovna primanja, izvozi, nećemo imati ništa protiv da u budućnosti razmotrimo opciju zajedničkog ulaganja države i kompanije Farmakom“, rekao je ministar Dinkić i objasnio da se radi o sličnom modelu kakav je napravljen između Zastave i Fijata, kao i o modelu zajedničkog ulaganja koji je se planira za RTB Bor.

Dinkić kaže da će kompanija Zorka u restrukturiranju biti privatizovana putem zajedničkog ulaganja i da će taj model privatizacije za šest meseci biti ponuđen šabačkom koncernu Farmakom.

Farmakom MB prošlu godinu je završio sa 253,5 miliona dinara dobiti na osnovu prihoda od 5,46 milijardi dinara. U sastavu Farmakoma MB su Mlekara Šabac, Industrijski kombinat Guča, Livnica Požega, Poljoprivredno-industrijski kombinat „7. Juli“, Zajača rudnici i topionica, Fabrika akumulatora Sombor i matična trgovinska firma Farmakom MB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: