Cene na Kosovu skočile za 50 odsto

Cene osnovnih prehrambenih proizvoda na Kosovu su od početka godine povećane za 50 odsto, što građani teško podnose, upozorili su ekonomisti u Prištini.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 03.05.2008.

12:47

Default images

Ekonomisti su poručili i da nagla poskupljenja mogu prouzrokovati socijalnu krizu, preneli su prištinski elektronski mediji.

Povećavanje cena prehrambrenih proizvoda, naročito brašna i ulja, utiče direktno na smanjenje životnog standarda na Kosovu, naveo je ekonomista Safet Grdžaliu i ocenio da stalni rast cena "potrošači teško prevazilaze", posebno ako se uzme u obzir da je prosečna plata na Kosovu oko 190 evra.

On je naveo da je nezaposlenost jedan od najvećih problema koji utiče na socijalno stanje žitelja Kosova, a drugi razlog je svakodnevno povećanje cena.

Ekonomisti ističu da Kosovo sada "pokriva" 40 odsto tržišta sopstveno proizvedenom pšenicom, uprkos mogućnostima da proizvede pšenicu za 70 odsto tržišta.

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući rekao je da teško socijalno stanje traje već duže vreme, poručivši da vlada Kosova ima projekte za poboljšanje ekonomije i socijalne zaštite, ali da su za njihovu realizaciju potrebni kapaciteti i vreme.

Prema najnovijim istraživanjima, zaposleni u javnom sektoru na Kosovu imaju minimalnu platu od 130, dok je prosečna zarada 190 evra.
Slična situacija je i u privatnom sektoru na Kosovu. Minimalna plata je oko 150, a prosečna 200 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: